Kultura

Istražite zagonetne freske istarskih crkvica

Skriveno slikarsko blago istarskih crkvica čeka da ga otkrijete. Krenite u potragu!

freskePosjetitelje Istre uvijek iznova zadivi koliko se prirodnog, kulturnog i gastronomskog blaga okupilo na jednom relativno malom poluotoku. Neka od tih blaga su skrivena, a mogu ih pronaći samo uporni istraživači.

Deseci kamenih crkvica razbacanih diljem istarskog poluotoka skrivaju jedno takvo blago. Njihove jednostavne vanjštine ne daju naslutiti da se u njima kriju raskošne freske koje nas podsjećaju na kreativnost starih Istrana.

Kada su nastale istarske freske?
Većina istarskih fresaka nastala je između 11. i 16. stoljeća. Ondašnji graditelji smatrali su da crkva nije gotova dok je majstori-slikari ne ukrase freskama.

U srednjem vijeku freske su bile mnogo više od ukrasa. One su nepismenim seljacima kroz slike pripovijedale biblijske priče. Stari Istrani divili su se biblijskim prikazima i molili se slici sveca zaštitnika crkve, župe i mjesta.

No, freske su stare Istrane često i plašile. Majstori su često slikali scene posljednjeg suda iznad crkvenih vrata, kako bi vjernike podsjetili da se ne isplati griješiti.

beram crkvaPronađite najpoznatiju i najstrašniju istarsku fresku!
Ples mrtvaca najpoznatija je istarska freska. Pronađite je u gotičkoj crkvici sv. Marije na Škrilinah u Bermu. Uz pulsku Arenu i Eufrazijevu baziliku ova je freska najprepoznatljiviji kulturni spomenik Istre.

Dovršio ju je 1474. majstora Vincent iz Kastva, uz pomoć još dvojice slikara. Jedan od njih  autor je poznate scene Plesa mrtvaca, a drugi konjaničkog lika sv. Martina koji mačem reže dio svoje raskošne odjeće kako bi se slučajni prolaznik, prozebli i goli siromah, imao čime zaodjenuti. Sam Vincent oslikao je impozantno Poklonstvo kraljeva, scenu koja ispunjava čitav gornji dio sjevernog zida.

Prvo što ćete ugledati na ulazu u crkvu je neobičan prikaz lude, a kada vam se nakon nekoliko trenutaka oko privikne na neosvijetljenu unutrašnjost, pred vama će se ukazati figure svetaca unutar polja uokvirenih listovima akantusa.

beram ples mrtvacaNa zapadnom zidu pred vama će se otkriti Ples mrtvaca. Freska je nastala na nakon epidemije bubonske kuge, a pokazuje da smo pred smrću svi jednaki te da joj nitko ne može pobjeći. Uz rasplesane mrtvace, u tihoj povorci, prema otvorenom grobu koračaju papa, kardinal i biskup, kralj i kraljica, debeli krčmar, dijete, prosjak i vojnik kojemu ni čvrst oklop ne pomaže te, na koncu, trgovac koji smrt ne uspijeva podmititi zlatnim dukatima. Ritam rasplesanim kosturima daje sama smrt svirajući gajde.

Kako pronaći najpoznatiju istarsku fresku? Saznajte ovdje.

Istražite istarske freske!
Kako pronaći ostale impresivne istarske freske? Korisne informacije saznajte na stranici Istria Culture.

Razgledajte šarene freske koje pričaju priče minulih vremena. Približite im se, pronađite na njima neobične detalje.
Razgledajte ih u miru i tišini stoljećima starih crkava i barem na trenutak osjetite vezu s ljudima koji su na istom mjestu molili i nadali se.

Prikaži