Kultura

Eufrazijeva bazilika: Mozaik neispričanih priča

U tišini jednog od najpoznatijih istarskih kulturnih spomenika otkrijte mozaike nestvarne ljepote i misterije stare tisućljećima.

Poreč je, uz Pulu, bio prva rimska kolonija u Istri. Do danas čuva antički raspored ulica u starom gradu i ostatke rimskog hrama, a po bazilici iz šestog stoljeća poznat je diljem svijeta.

porec bazilikaEufrazijeva bazilika jedna je od najbolje očuvanih ranokršćanskih cjelina i pripada najznačajnijim svjetskim povijesnim spomenicima, zbog čega je 1997. godine uvrštena i na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Eufrazijeva vizija
Došavši u Poreč, tadašnji Parentium, biskup Eufrazije nikako se nije mogao pomiriti ni sa skromnošću postojeće crkve ni s letargijom malog provincijskog grada. Nadahnut umjetnošću Bizanta, Eufrazije je odlučio sagraditi baziliku po kojoj će ga pamtiti.

Razgledate li malo pomnije Eufrazijevu baziliku, otkrit ćete mnoge tragove koji još uvijek podsjećaju na biskupa koji ju je izgradio. Njegovi inicijali nalaze se na mnogim istaknutim mjestima, a svoj je lik smjestio među svece na mozaiku. Zašto je to učinio?

Eufrazije nije bio narcisoidan, već je isticanjem sebe htio pokazati svoj odnos prema papi, koji je biskupa proglasio otpadnikom. Prkosni Eufrazije tako je stvorio impozantno djelo trajne vrijednosti koje je zauvijek obilježilo mali Parentium, današnji Poreč.

bazilikaOtkrijte spektakularne mozaike
Najveće blago Eufrazijeve bazilike veličanstveni su mozaici kojima je ukrašena glava apsida. Umjetnine izrađene prije petnaestak stoljeća od raznobojnih kamenčića još uvijek ne gube sjaj i svježinu.

Podignite pogled i u središtu prikaza ugledajte Bogorodicu na prijestolju s Kristom. Okružuju ih arkanđeli sa sv. Maurom, porečkim svecem zaštitnikom.
Bogorodica je odjevena u bizantsko ruho, glave dijelom pokrivene velom zvanim maforion. Veo je simbol djevičanstva, a vjerojatno je preuzet iz sirijske umjetnosti.

Na unutrašnjoj strani trijumfalnog luka ugledat ćete portretne prikaze svetica i Krista kao Jaganjca, dok se iznad trijumfalnog luka nalazi Krist Pantokrator s dvanaest apostola.

Približite se ciboriju, kamenom baldahinu ispod kojeg se nalazi oltar. Podignite pogled i ugledajte zvjezdano nebo satkano od plavih i zlatnih kamenčića.
Dok vam pogled istražuje raskošne mozaike, prepustite se molitvi u spokojnoj tišini prostrane bazilike, koja kao da je obuhvatila čitav svemir.

porec bazilikaPosjetite Eufrazijevu baziliku
Unutrašnjost Bazilike možete posjetiti svakodnevno. Kompleks je otvoren svakim danom osim nedjeljom i zapovjednim crkvenim blagdanom. Popnite se na zvonik Bazilike, odakle se pruža veličanstven pogled na Poreč i okolicu.

» Posjet Eufrazijani

Prikaži