Istarska graditeljska baština venecijanskog razdoblja

Dvorac obitelji Polesini


Sveti Ivan od Šterne je selo nedaleko od Svetog Lovreča u čijoj je blizini nekadašnji reprezentativni dvorac obitelji Polesini. Obitelj Gravisi, poslije markizi Polesini, posjed stječu kao miraz od obitelji Scampicchio 1688. godine. Među ostalim vlasnicima Svetog Ivana od Šterne spominje se još i mletačka obitelj Apollonio. Plemićka obitelj Polesini na brežuljku u blizini naselja, gdje je nekad bio smješten stariji kaštel, gradi dvorac s parkom i okolnim zgradama u paladijanskom stilu. Čini se da je dvorac sagrađen prema nacrtima koje je izradio sam Andrea Palladio, slavni renesansni arhitekt.

Vjerojatno najljepša klasicistička građevina u Istri, savršenstvo je klasične arhitektonske kompozicije. Nova istraživanja pokazuju da je svoj definitivni oblik kaštel vjerojatno dobio u 19. stoljeću. Glavnu rezidencijalnu zgradu, koja je ujedno i najveća građevina kompleksa, krasi monumentalno klasicističko pročelje s istaknutim dvokatnim rizalitom i trijemom na četiri stupa, do kojega se pristupalo širokim pristupnim stubištem, a u  ulaznom dijelu prizemlja nalazio se veliki središnji salon. Izvorno stubište obitelj Polesini, krajem 19. stoljeća, premješta na svoju novu vilu na otoku Sveti Nikola ispred Poreča.

Sastavni dio dvorca bio je i prostrani pravokutni park ograđen zidom unutar kojega su raspoređene ostale građevine gospodarske namjene. U dvorištu se nalazi i barokna kamena cisterna s lijepo izvedenim kovanim detaljima, a koja je omeđena niskim zidom.

Četverouglasta kula kao podsjetnik na stariji kaštel, još se uvijek može prepoznati na sjevernoj strani kompleksa. Palača je danas naseljena, ali vrlo zapuštena.

Kako doći:
Tri kilometra sjeverno od Baderne, na lokalnoj cesti za Majkuse i Muntrilj, petstotinjak metara istočno od državne ceste Pula – Buje.

Sveti Ivan od Šterne, HR-52463 Višnjan-Visignano, Majkusi

Dvorac obitelji Polesini
Dvorac obitelji Polesini
Dvorac obitelji Polesini

Buje - Buie

Župna crkva sv. Blaža

Palača Soardo-Bembo

Biskupova kula

Stara kovačnica

Prikaži