Muzeji i zbirke

Zbirka oružja Ferlin


Povijesno privatna zbirka oružja koju čini više od sto eksponata, uglavnom lovačkih i vojnih pušaka te pribora za punjenje oružja. Njezin vlasnik Mario Ferlin, nakon 25 godina sakupljanja odlučio je zbirku predstaviti javnosti.

Postav zbirke starog oružja čini oko 160 komada vatrenog i hladnog oružja te pratećeg pribora od 15. do kraja 19. stoljeća, što je tek dio njegove privatne kolekcije. Predmeti su sakupljeni najvećim dijelom u Istri, odnosno na području gdje su i nastali, te su vrijedan pokazatelj čestih političkih i društvenih promjena na istarskom poluotoku.

Najstariji eksponat i središte izložbe je mletačka bombarda baš iz Svetvinčenta, preteča topa s početka 15. stoljeća, koju su talijanski stručnjaci Marco Morin i Carlo Beltrame u svojoj knjizi o venecijanskim topovima predstavili kao najstariji poznati primjerak mletačke artiljerije. Jedinstveni je projekt u ovom dijelu Istre da kolekcionar starog oružja i sličnih predmeta javnosti predstavlja svoju zbirku u stalno otvorenom prostoru. Viši kustos u mirovini Hrvatskog povijesnog muzeja Janko Jeličić je napravio stručnu ekspertizu oružja, restauraciju i opise.

» KulTERRA: Zbirka starog oružja Ferlin 

Zbirka se nalazi u kaštelu Morosini-Grimani.

 

Informacije:
Kaštel Morosini-Grimani
Svetvinčenat 47, HR-52342 Svetvinčenat
T: +385 (0)52 384318
info@grimanicastle.com 
www.grimanicastle.com

Zbirka oružja Ferlin
Zbirka oružja Ferlin

Narodni muzej Labin

Labin-Rabac

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Središnja Istra

Ekomuzej Vlaški puti

Kršan

Museum of Hum Aura

Buzet

Muzej grada Umaga

Umag-Umago
Prikaži