Muzeji i zbirke

Kuća Maraston


Kuća skrivene prošlosti
Na glavnom trgu u središtu Vižinade nalazi se Kuća Maraston. Velebno zdanje nastalo između 16. i 17. stoljeća do danas nosi titulu najviše građavine na ovom području s četiri etaže i čak 14 metara visine. Nastala je još za vrijeme vladavine Venecije, dok u doba Austro-Ugarske biva korištena u javne namjene pa se u prizemlju tako nalazila pošta, a na prvome katu gostionica. Između dva svjetska rata popularni Dopolavoro vodila je obitelj Maraston pa otuda i njezin današnji naziv.

Kuća Maraston sačuvala je, osim svoje izvorne visine, i dvoja ulazna vrata te pripadajuće prozore izloga u prizemlju, kao i kameni balkon na katu koji prati čitavu dužinu pročelja. Njegove masivne kamene konzole i parapeti oblikovani su u domaćem kamenu, a metalnu ogradu izradili su lokalni kovači.

Današnji centar Maraston otkrit će vam baštinu ovog zanimljivog kraja. Riječ je o jedinstvenom spoju narodnih predaja, povijesnih činjenica i suvremene turističke ponude u originalnu i zanimljivu prezentaciju uz korištenje suvremenih tehnologija i kreativnih načina interpretacije.

U prizemlju zastanite u Info-punktu Turističke zajednice gdje ćete, uz suvenirnicu, pronaći karte i dobiti sve dodatne informacije koje vas zanimaju.

Prvi kat posvećen je najslađoj manifestaciji u Istri. Slatka Istra održava se tradicionalno povodom Vele Gospe u kolovozu i čuva tradiciju pripreme autentičnih kolača ovoga podneblja. Nekad ljubomorno čuvani i prenošeni generacijama, recepti za pandešpanje i pince, fitule, kroštule i cukerančiće danas su ovdje izloženi, ali se i s guštom kušaju.

Na katu iznad prostorija je s velikim ogledalom i baletnim papučicama, baš kao što i priliči balerini: Carlotta Grisi, jedna od najpoznatijih svjetskih balerina rođena je u Vižinadi 1819. godine. Plesala je na pozornicama Milana, Pariza, Londona, Petrograda i prva je utjelovila ulogu Giselle u poznatom baletu - osmišljenom upravo za nju!

Kuća Maraston krije i pravi holivudski kutak. Treći kat vodi odvodi vas u svijet filma, na set američkog ratnog spektakla Kelly’s Heroes (Zlato za odvažne). Film u kojem su glumili Clint Eastwood, Telly Savalas i Donald Sutherland objavljen je 1970. godine, a Vižinada je glumila francuski gradić Clairemont u kojem se nalazila banka s nacističkim zlatnim polugama.

I brojne druge zanimljivosti skrivaju se u prošlosti, ali i današnjici ovog očaravajućeg mjesta u zelenoj Istri koje vas spokojno očekuje.

 

Centar za posjetitelje Kuća Maraston
Vižinada-Visinada, Glavni trg

Otvoreno: lipanj - rujan
Radno vrijeme: 08:00 - 15:00, zatvoreno subotom, nedjeljom i blagdanima
U ostalim mjesecima posjet je moguć prema dogovoru na upit, telefonom ili e-mailom, barem dan ranije
Ulaznice: 7,00 €, za djecu do 7 godina besplatno
Grupe (najmanje 5 članova): 6,00 €, uz obaveznu rezervaciju termina
Kontakt: +385 52 446 110, info@tz-vizinada.hr [pon-pet: 08:00 - 15:00]


»» To Do in Istria: upoznajte tajne i zanimljivosti slikovite Vižinade, posjetite interpretacijski centar

 

Narodni muzej Labin

Labin-Rabac

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Središnja Istra

Ekomuzej Vlaški puti

Kršan

Museum of Hum Aura

Buzet

Muzej grada Umaga

Umag-Umago
Prikaži