Muzeji i zbirke

Kuća kaštela

Na pitomim obroncima sjeverozapadne Istre smjestio se Momjan, malo naselje s razvijenom gastronomijom i izvrsnim vinima među kojima se posebno ističe Momjanski muškat - Moscato di Momiano, jedno od 18 hrvatskih vina s certifikatom autentičnosti koji dodjeljuje Europska unija. No, osim što je izvanredna gourmet enogastronomska destinacija, Momjan se može pohvaliti bogatom i burnom prošlošću čemu ponosno svjedoči njegov kaštel.

House of Castles
Sa željom da se fascinantno nasljeđe što bolje prezentira otvorena je Kuća kaštela - Casa dei Castelli. Riječ je o interpretacijskom i centru za posjetitelje zamišljenom kao atraktivan arhitektonski marker objekta tradicionalne arhitekture, nekadašnje stare pošte i mljekare u središtu Momjana. Dizajn interijera reinterpretira kulu dvorca i palaču, uz očuvanje i predstavljanje tradicijskih elemenata, a namijenjen je inovativnoj višejezičnoj multimedijskoj interpretaciji Kulturne rute istarskih kaštela, posebno onih u sjevernoj i središnjoj Istri.

Kuća kaštela podijeljena je na nekoliko cjelina:
• Prizemlje je sastavljeno od tri zone: info punkta koji uključuje prezentacijski prostor za lokalne i nacionalne proizvode i suvenire, zatim područja namijenjenog multimedijskoj prezentaciji te dva WC-a od kojih je jedan prilagođen osoba s osjetilnim oštećenjima.
• Stubište je opremljeno interaktivnom multimedijom, uključujući prostor u podnožju namijenjen interpretaciji za osobe s osjetilnim oštećenjima, dok se na vrhu stuba nalazi i vremenska traka događaja povezanih s dvorcima od razdoblja srednjeg vijeka pa do danas.
• Prvi kat nudi domaćinstvo za umjetničke i znanstveno-istraživačke posjete i rad stručnjaka iz različitih područja.
• Drugi kat zamišljen je kao izložbeni prostor i multifunkcionalna dvorana za događanja, prezentacije ili kreativnu turističku edukaciju.

House of Castles
Posjetitelji u Kući kaštela imaju mogućnost istražiti čak sedam multimedijskih prezentacijskih jedinica. Odmah na ulazu pronaći ćete ploču s povijesnim prikazom objekta pa možete saznati čemu je građevina služila prije današnje prenamjene.

Glavni multimedijski postav čine, dakako, Istarski kašteli. Nalazi se u glavnom prostoru u prizemlju, a sastoji se od video i prikaza u virtualnoj stvarnosti (VR) odabranih kaštela s trodimenzinalnim rekonstrukcijama (3D) pripadajućih starogradskih jezgri i prirodne baštine, kao i vinara te gastronomske ponude.

Osim o momjanskom, u Kući kaštela možete doznati povijest kaštela u Završju i Grožnjanu, Pazinu, Pazu i Possertu, Pietrapilose blizu  Buzeta, Morosini-Grimani u Svetvinčentu, Dvigrada kraj Kanfanara te onih u Žminju i Kršanu

Šetnja zadivljujućim kaštelima moguća je zahvaljujući improviziranom tunelu podno stepenica u prizemlju, gdje će vam putem tableta biti dočarani prikazi stvarnog stanja svih kaštela uz 3D rekonstrukciju i pratnju specifičnih zvukova ili glazbe tog vremena.

House of Castles

U podnožju stepenica smješten je Virtualni kaštel u kojeg ulazite uz VR naočale i putem video panorame od 360° možete se okretati i doživjeti cijelu sferu prostora osjećajući se kao da ste uistinu na lokaciji.

Svi sadržaji Kuće kaštela dostupni su na pet jezika: hrvatskom, engleskom, njemačkom, talijanskom i slovenskom, a u glavnom prostoru u prizemlju nalaze se i opisi na Brailleovom pismu za posjetitelje s osjetilnim oštećenjima vida.

Posjetiteljsko interpretacijski centar
Kuća kaštela
Trg sv. Martina, Momjan-Momiano

Otvoreno: lipanj - rujan
Radno vrijeme 2024:
ponedjeljkom zatvoreno
utorkom / četvrtkom / subotom: 10:00 - 16:00
srijedom / petkom/ nedjeljom: 15:00 - 21:00
U ostalim mjesecima posjet je moguć uz prethodnu najavu, telefonom ili e-mailom
Kontakt: +385 91 1772023, kucakastela@ppmi.hr [pon-pet: 08:00 - 15:00]

Prikaži