Muzeji i zbirke

Muzej narodnih glazbala i Arheološki muzej Sv Križ


Muzej narodnih glazbala u Završju (MU=BAJS) je otvoren u travnju 2016. godine zbog niza slučajnih okolnosti: jedna zbirka narodnih glazbala, plod 40 godina sakupljačke i izrađivačke aktivnosti majstora glazbala, i susret sa načelnikom Općine Grožnjan-Grisignana koji predviđa za ovaj srednjovjekovni gradić budućnost u kulturnom turizmu. Veliki je to izazov za gradić s malo duša, izvan puteva “vodenog” turizma, koji nema što ponuditi osim jednostavnog osjećaja “zaustavljenog” vremena.

Na ovim prostorima rodio se Ottavio Stocovaz - Rapatočki, narodni glazbenik i izrađivač bajseva, bassetta, lirona, lerona, kojemu je posvećen muzej narodnih glazbala, i to ne samo zbog njegove izrađivačke aktivnosti, već i zbog toga što je uspio okupiti mlade da nastave njegov put glazbenika i izrađivača glazbala.

1586. godine pojavljuje se prvi put na ovim prostorima prezime Macovaz, kako nam svijedoči “Status Animarum” župe Završje. Jedan potomak ove familije uporno sakuplja nasljedstvo glazbenika, seljaka, drvodjelaca, “radopjevaca” i pretvara ih u glazbala narodne kulture. I onda, susret sa Ottavijom, obojica drvodjelci, izrađivači narodnih glazbala, obojica rođeni na ovim prostorima. Sa ovom pričom za nama otvoren je Muzej narodnih glazbala u Završju u kojem se nalaze narodna glazbala ove složene i raznolike regije u kojoj je Povijest donijela razne jezike, običaje, navike, religije, poslovice i glazbene izričaje. Ali glazba iz prošlih vremena, za razliku od knjiga koje nam mogu prepričavati događaje od više stoljeća, pa i tisućljeća unatrag, je nestala.

Prošlo je tek nešto više od 50 godina kako se mogu snimati zvukovi tako da osobe starije od 80 i 90 godina mogu prenositi na mlađe generacije glazbu iz svoje mladosti. Upravo je to jedan od ciljeva zbog kojeg je osnovan Muzej MU=BAJS. No svakako najhrabriji cilj je - kako u današnjem virtualnom svijetu budućih robota -ponovo otkriti kako komad drveta stručno (pametno) obrađen rukama graditelja glazbala može, kroz ruke glazbenika, iznjedriti emocije ljudske duše koje ni pisana riječ ni slikovni izričaj ne mogu otkriti. To je put kojim se Muzej uputio započevši sa sistematizacijom glazbala, njihovom katalogizacijom, intonacijom, teritorijalnim rasporedom, sve popraćeno posebnom knjižnicom.

Aktivnosti Muzeja su popraćene glazbenim aktivnostima Polivalentnog kulturnog centra u Završju u vidu međunarodnih glazbenih susreta, seminara, radionica glazbene i vokalne tehnike, te uvođenjem u viještinu izrade drvenih glazbala (bajs, harmonika trieština, roženice). I sve to unutar jednog kulturnog pejsaža koji još ima obrise tradicionalne agrarne civilizacije u kojoj je glazba posrednik društvenog okupljanja.

Radno vrijeme: uz najavu
Posjet muzeju je besplatan, uz najavu na e-mail: waltermacovaz@gmail.com


Informacije:
TZ Grožnjan
Umberta Gorjana 3, Grožnjan-Grisignana
T. +385 52 776 067

Muzej narodnih glazbala i Arheološki muzej Sv Križ
Muzej narodnih glazbala i Arheološki muzej Sv Križ
Muzej narodnih glazbala i Arheološki muzej Sv Križ

Museum of Hum Aura

Buzet

Muzej grada Umaga

Umag-Umago

Kuća Maraston

Vižinada-Visinada

Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina

Središnja Istra

Kuća kaštela

Buje-Buie
Prikaži