Muzeji i zbirke

Sakralna zbirka Vrsara


Stalni postav slika, kipova, liturgijskih predmeta i umjetničkih obrta
U arhitekturi ove crkve (prva polovina 17. st.) dolaze do izražaja renesansne karakteristike s nekim elementima baroka. Fasada s renesansnim portalom vrlo je jednostavna. Uz portal se nalaze dva prozora sa željeznim rešetkama. Na zvoniku su se, do rekvizicije zvona za ratne potrebe u I. i II. svjetskom ratu, nalazila dva zvona (jedno iz 17. stoljeća, a drugo iz 18.) iz venecijanskih zvonolivnica.

Tijekom I. svjetskog rata sa zvonika je skinuto zvono sa signaturom: OPVS CASTELLIS (djelo Castellia) iz mletačke zvonolivnice (18. st.), koja je pripadala obitelji Castellis. Na mjesto skinutog zvona postavljeno je zatim novo zvono saliveno u zvonolivnici Lapagna u Trstu 1922. godine. Ovo zvono kao i drugo, staro zvono (iz 17. stoljeća) s likovnom dekoracijom (Sv. Foška, Madona, Raspeće) i latinskim tekstom: SANCTA FVSCA VRSARIAE MDCLXXX (Sv. Foška Vrsara 1680.), skinuto je sa zvonika za vrijeme drugog svjetskog rata, ali zvona nisu upotrebljavana u ratne svrhe, a sada se mogu vidjeti u zvoniku župne crkve Sv. Martina.

Danas se u renoviranoj crkvi nalazi sakralna zbirka koja sadrži vrijedne eksponate, poput slike Mučenja sv. Foške iz 17. stoljeća. Pažnju privlače i nadgrobne ploče s grbovima i latinskim tekstovima. Pred glavnim oltarom je grob vrsarskog župnika Luke Prodanića (Luca Prodanich) koji je umro 1659. godine. Na ploči je uklesan svećenički znak (kalež i hostija).

Radno vrijeme:
uz najavu

 

Informacije:
Crkva Sv. Foške, HR-52450 Vrsar-Orsera
T: +385 52 441 109, zupnik@zupavrsar.com
www.zupavrsar.com

Prikaži