Poučne staze

Staza Vela draga - Učka


Poučna staza Vela draga prolazi rubom istoimenog kanjona, smještenog na padinama zapadnih obronaka Učke. Interpretacijske ploče pisane su jednostavnim popularno–znanstvenim jezikom u četiri jezične varijante, kojim se objašnjavaju geološki fenomeni postanka masiva Učke i samog kanjona, a postavljene su duž cijele dužine staze.

Staza Vela Draga podijeljena je na dvije etape, one laganije i nešto kraće do vidikovca odakle se pruža veličanstven pogled na vapnenačke tornjeve i druge, duže i teže. Ona počinje od vidikovca kroz kanjon do podnožja kamenih tornjeva i samog dna Vele drage, a cjelokupna staza broji nešto više od dva kilometra.
Vela draga spomenik je izuzetne geomorfološke vrijednosti, a nastala je djelovanjem vodenih bujica koje su u vapnenačke stijene urezale kanjon u dužini od 3500 metara. Počinje kod tunela Zrinščak te završava kod Boljunskog polja, a njegovu posebnost čine šiljaste stijene, s tornjevima visokim između 50 i 90 metara, od kojih je nekolicina uništena pri gradnji tunela Učka. Najviši dio kanjona nalazi se na 600 metara nadmorske visine dok je najniži upravo onaj kod Boljunskog polja na nadmorskoj visini od samo 153 metra. Kanjon je prekriven bujnom vegetacijom od vrbe i topole od bukve i tise, dok pojedini dijelovi imaju i prašumski karakter.

Vela draga je od 1963. godine zaštićena kao rezervat prirode, a od 1998. kao geomorfološki spomenik prirode. A osim geoloških fenomena, ova staza poučava o alpinizmu i slobodnom penjanju, sportovima koji su u Veloj dragi prisutni još od davne 1931. godine kada je alpinist Emilio Comici ispenjao prvi alpinistički smjer. Vela draga tako je s vremenom postala poznato penjalište na kojemu su mnogi hrvatski i europski alpinisti i sportski penjači stjecali dragocjeno iskustvo.

T: + 385 (0)51 293 753
park.prirode.ucka@inet.hr
www.pp-ucka.hr

Staza Vela draga - Učka
Staza Vela draga - Učka
Staza Vela draga - Učka
Staza Vela draga - Učka
Staza Vela draga - Učka
Staza Vela draga - Učka

Sentonina staza, Labin

Parenzana, put zdravlja i prijateljstva

Staza Sv. Lucije - Skitača

Aleja glagoljaša

Park Kažuna

Prikaži