Kultura

Život i smrt na užarenom pijesku Arene

Otkrijte najimpresivniji povijesni spomenik Istre star više od dvije tisuće godina. Obiđite Arenu i na tren osjetite život antičke Pule.

Vratite se s nama dvije tisuće godina u prošlost. Deseta je godina prije Krista. Pulski amfiteatar postoji već gotovo dvadeset godina, a svjetina i patriciji obožavaju bitke do posljednje kapi krvi.

pula arenaŽivot patricija i gladijatora
Prije odlaska u arenu patricij sa svojom obitelji ruča raskošnu pečenku premazanu medom. Slasne zalogaje zalijeva još slađim vinom - istarskim teranom rubinski crvene boje. Vinum pucinum, kako ga zovu Rimljani, potiče strast i dugovječnost.

Dok patricij uživa, gladijator se sprema na najvažniji dan svog života. Zarobili su ga negdje na granici Carstva i doveli u ovaj nepoznat grad, daleko od Rima. Trenirao je u školi za gladijatore, a sada ga čeka bitka na život i smrt.

Arena je zbog svoje veličine izgrađena izvan zidina grada pa patricij sa svojom poslugom mora putovati od svog doma cestom Via Flavia, sve do najboljih mjesta u Areni.

Na užarenom pijesku Arene počinje bitka. Buka s tribina je zaglušujuća. Najglasnija je svjetina na najdaljim mjestima, namijenjenima najsiromašnijim stanovnicima Pule. Najeli su se besplatnog kruha koji se dijelio prije borbe. Kruha i igara!

Naš gladijator baca svog protivnika na koljena. Stavlja svoj mač pod njegovo grlo. Očekuje odgovor publike. Palac gore ili palac dolje?

arenaPosjetite jedinstvenu arenu u Puli
Doista je bilo tako lako osuditi nekoga na smrt u vrijeme antike, a vladari su znali da im krvave borbe i besplatan kruh kupuju mir u gradu i carstvu. Tako je odlučeno da će se i u Puli sagraditi impozantna arena.

Gradnja Arene započela je već tijekom vladavine cara Augusta, početkom 1. stoljeća, dok je za vrijeme vladavine dinastije Flavijevaca proširena te je mogla ugostiti čak 23 000 gledatelja.

Izgrađena je od domaćeg vapnenca u toskanskom stilu, a sastoji se od četiri etaže s najvećom visinom od 33 metara. U njezinom središnjem dijelu priređivale su se gladijatorske borbe, lov na životinje i javna suđenja.

Ulaz na predstave nije se plaćao, ali raspored sjedenja strogo je pratio društvenu hijerarhiju po bogatstvu i ugledu, prilikom čega su najsiromašniji bili smješteni na zadnjoj etaži s najlošijim pogledom na arenu.

Ispod borilišta pulske Arene, bila je smještena pomoćna podzemna prostorija koja je služila za držanje kaveza za zvijeri, dok je danas u njoj postavljena stalna izložba Maslinarstvo i vinogradarstvo Istre u antici.

Posjetite li Pulu u ljetnim mjesecima, ne propustite uživati u filmskim projekcijama pod vedrim nebom ili koncertima svjetskih glazbenih zvijezda.

gladijatori
Pula Superiorvm - Dani antike: Doživite uživo život starih Rimljana!
Želite vidjeti žestoku borbe gladijatora i navijati za svojeg favorita? Želite probati delicije u kojima su uživali bogati rimski patriciji? Želite uživo vidjeti oklop rimskog vojnika? Želite li uslikati selfie s rimskim carem?

Dođite u Pulu u lipnju i postanite dio manifestacije Pula Superiorvm - Dani antike koja oživljava tisućljećima staru antičku povijest Pule!

» Radno vrijeme i cijena ulaznica za Arenu

Prikaži