ISTRA INFO COVID-19 X  

Znamenitosti

Forum


Središnji trg antičke i srednjovjekovne Pule nalazi se u podnožju gradskog brežuljka, na zapadnoj strani grada uz obalu Jadranskog mora. Da bi tijekom 1. stoljeća prije Krista bio izgrađen na za to predviđenom prostoru, rimski su robovi morali nasipavati morsku obalu. Na Forumu se nalazila cjelokupna gradska uprava, bilo vjerska, upravna, sudska ili gospodarska.

Na sjevernom dijelu trga smještena su dva bočna i jedan središnji hram posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi. U potpunosti je očuvan samo Augustov hram, dok je od bočnih, vidljiv samo stražnji zid drugog hrama, iskorišten prilikom izgradnje Gradske vijećnice u 13. stoljeću. Antički ostaci Foruma najčešće su iskapani tijekom podizanja današnjih kuća i zgrada, dok su oni najnoviji, primjerice, nalazište 'Agripina i njezino vrijeme' iz 1.. stoljeća, pronađeni prije nekoliko godina. Spomenuto nalazište, nad kojim je izvršena djelomična restauracija, nalazi se u prostoru današnje banke.

Forum i u današnje vrijeme ima upravnu i gospodarsku funkciju, a tijekom ljetnih mjeseci preuzima ulogu domaćina brojnih kulturnih manifestacija.


Napušteni kamenolomi

Vrsar-Orsera

Kuća fresaka

Središnja Istra

Sjeverna kula

Poreč-Parenzo

Gradska loža u Labinu

Labin-Rabac

Kaštel Grimani-Morosini

Svetvinčenat
Prikaži