Sport i outdoor

Top 5 stvari koje biste trebali znati o Parenzani

Sve o čarobnoj Parenzani, uskotračnoj željezničkoj pruzi koja je od 1902. do 1935. godine prolazila sjeverozapadnom Istrom te povezivala Trst i Poreč nemoguće je sažeti u jednom tekstu. Pokušat ćemo izdvojiti top 5 stvari o Parenzani koje će vam i danas biti zanimljive te koje će vas privući da provedete vikend u Istri istražujući bogatu kulturu, povijest i prirodnu baštinu ovoga kraja.

Parenzana MotovunKraj bogat kulturnim znamenitostima
Sjeverozapadna Istra kojom je prometovala Parenzana, prepoznatljiva je po mnogim kulturno povijesnim znamenitostima, počevši od Eufrazijeve bazilike i savudrijskog svjetionika do jame Baredine i zvjezdarnice u Višnjanu te srednjovjekovnih gradića na brežuljcima koji ovom dijelu Istre daju dodatnu ukrasnu notu.

Parenzana je prometovala 33 godine
Parenzana je u 33 godine prometovanja doprinijela gospodarskom razvoju Istre. Prevozila je, osim putnika, vino i maslinovo ulje s područja Buja i Motovuna, istarski kamen, ugljen i drvo te sol iz Pirana i Sečovlja.

Povezana 33 istarska mjesta i tri države
Na svom 123 km dugačkom putu, Parenzana je povezivala 33 istarska mjesta od Trsta do Poreča. U današnje bi vrijeme prolazila teritorijem čak triju država: Italije, Slovenije i Hrvatske.

tartufi i ravioli
Bogata ponuda istarskih gastro delicija
Istarsko vino, maslinovo ulje i tartufi mogu biti i vaš izbor dok obilazite nekadašnju uskotračnu željezničku prugu Parenzanu.

Pred vama je pregršt mogućnosti degustacije istarskih delicija, od istaknutih vinara poput Kabole, Frankovića, Benvenutija i Tomaza pa sve do Zigante tartufa ili ekstra djevičanskog ulja Ipša u Livadama te ulja obitelji Galić u Biloslavima.

Parenzana staza
Biciklističke i pješačke staze
Danas je onaj dio Parenzane od graničnog prijelaza između Italije i Slovenije do Poreča preuređen u biciklističku i pješačku stazu, koja privlači brojne ljubitelje outdoor aktivnosti.

Vikend u Istri, otkrivajući brojne staze koje krase Parenzanu, odlična je ideja za grupe prijatelja kao i za obitelji s djecom, a želite li odsjesti na samoj pruzi tu su za vas bike&bed hoteli.

Priču o Parenzani možete doživjeti i vi! Uronite u povijest ovoga kraja uživajući u šetnji, trčanju ili bicikliranju stazama, mostovima i vijaduktima, osvjetljenim tunelima te ostalim pratećim sadržajima kao što je muzej Parenzane u Livadama.

Prikaži