Sport i outdoor

Istra Trails: Staza svete Barbare

Jeste li čuli za najmlađi grad u Istri, koji je k tomu još i rudarski? Ako niste, odaberite stazu svete Barbare i krenite put Raše.

labinPočnite s razgledom staroga grada Labina i otkrijte prekrasne građevine sačuvane iz doba Venecije: prelijepa gradska vrata San Fior, gradsku ložu, palače Franković, Manzini, Scampicchio, Negri i Battiala-Lazzarini (Narodni muzej).

Narodni muzej Labin oduševit će vas jedinstvenim modelom rudnika u ovom dijelu Europe, koji vas vraća u prošlost.
Labin je danas raj za umjetnike, a u ljetnim mjesecima pretvara se u pozornicu na otvorenom. Prepuni dojmova, uputite se prema Raši u potrazi za novim otkrićima.

Staza prolazi pokraj ‘Karlote’, kamenoloma i jednoga okna rudnika koji vam nagovješćuje dolazak u rudarski grad. Raša će vas poput kulisa kakve smirene scenografije opčiniti svojim pravilnim nizovima kuća koje, utopljene u pejzaž raške doline, djeluju gotovo nestvarno.

labin
Sagrađena 1937. godine prema projektu arhitekta Pulitzera Finalija, Raša je bila moderan grad osmišljen za potrebe rudara i njihovih obitelji sa svim potrebnim sadržajima, školom, bolnicom, kinom te crkvom posvećenom zaštitnici rudara sv. Barbari, izgrađenoj u obliku izvrnutoga vagoneta, dok njezin zvonik podsjeća na rudarsku lampu.

Iako je danas rudarska aktivnost na području Labinštine ugašena, tragove rudarske povijesti naći ćete u crkvi sv. Barbare u kojoj je smještena zanimljiva rudarska zbirka.

Do ponovnoga pješačenja pozdravljamo vas rudarskim pozdravom: Sretno!

Dužina: 4,4 km
NMV: 30 m
Trajanje: 1:30 h

» Istra Trials: staza

Prikaži