Lov

Lovni turizam

Kao jedan od oblika istarske turističke ponude, lov je vrlo razvijen. Na više od 240 tisuća hektara lovišta uzgajaju se srne, obični i jeleni lopatari, divlje svinje, zečevi, fazani, poljske i jarebice kamenjarke.


U Istri se nalazi 46 lovišta i 38 lovačkih društava, čiji se članovi brinu o ukupno 42 lovišta i 13 lovačkih domova. U privatnom, odnosno društvenom zakupu nalaze se preostala četiri lovišta.

U razdoblju od mjeseca listopada do kraja veljače u svim lovištima Istre dozvoljen je lov na šljuku.

Informacije:

Lovački savez Istarske županije, Poreč
T: +385 52 460 390, +385 99 6060 664
ls.istarske@hls.com.hr

Dodatne informacije možete zatražiti i u nekom od lovačkih društava u Istri ili turističkim agencijama.

Potrebni dokumenti

Dolazite li u Hrvatsku loviti divljač, svakako morate imati putovnicu ili osobnu iskaznicu. Osim toga, potreban Vam je i ispravan međunarodni dokument za privremeno iznošenje lovačkog oružja, oružni list, pisani poziv lovoovlaštenika kod kojeg idete u lov te lovačka iskaznica Republike Hrvatske za inozemne lovce.

Vaši lovački psi također moraju imati međunarodnu putovnicu koju izdaje ovlašteni veterinar, a kojom se potvrđuje da je pas primio cjepivo protiv bjesnoće. Putovnica ne smije biti starija od 6 mjeseci, a psi moraju biti označeni jasno vidljivom tetovažom ili elektronskim sustavom identificiranja tzv. mikročipom.

Ukoliko imate više od pet pasa, potrebno je od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva Republike Hrvatske zatražiti i rješenje za privremeni uvoz pasa.

Potrebno je ishodovati lovačku iskaznicu bez koje ne možete u lov. Za domaće lovce iskaznica vrijedi pet lovnih godina, valjana je uz markicu za tekuću lovnu godinu dok se za strane lovce izdaje na rok od mjesec dana (70,00 eura), odnosno na rok od godinu dana (300,00 eura).
Iskaznicu svaki lovac radi zasebno on line, dodatne informacije nalaze se na web stranici Hrvatskog lovačkog saveza.

Oružje

Svaki lovac u Hrvatsku može unijeti do tri komada odgovarajućeg oružja, uz odgovarajući oružani list i dokument o privremenom iznošenju. Prilikom ulaska, kao i napuštanja Hrvatske oružje i strjeljivo morate prijaviti pograničnim policijskim organima. Uporaba poluautomatske puške dozvoljena je samo za one koje u spremište primaju najviše dva naboja, dok se oružje za lov može uptrebljavati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od najbliže obiteljske kuće.

Streljivo

Svaki lovac može imati najviše 500 komada streljiva za oružje s glatkim cijevima, odnosno 100 komada za karabinske puške. Osoba odgovorna za lov provjerava veličinu olova prije izlaska na lovište. Za lov na srndaće i divlje svinje obvezatna je puška s užlijebljenom cijevi i streljivo s najmanjom dopuštenom težinom zrna od 3,24 grama (1000 joula) za srndaće, odnosno 8,20 i 2.500 joula za divlje svinje. Iznimno, za odstrjel divljih svinja dopuštena je uporaba kugle iz lovačke puške s glatkim cijevima, a najveća dopuštena razdaljina je 40 metara. Prilikom lova preporuča se ekološko streljivo.

Psi

Lov na sitnu divljač ne može biti ostvaren bez lovačkih pasa koji moraju biti registrirani te imati položen ispit određen prema propisima zemalja iz kojih dolaze. Lov na sitnu divljač ne može započeti niti se odvijati bez sudjelovanja najmanje jednog lovačkog psa na pet sudionika lova.

Iznošenje divljači i trofeja

Izvoz divljači moguć je samo ako je divljač pregledana i certificirana prema propisima odredišne države i uz potvrdu o podrijetlu divljači i njezinih dijelova koju izdaje lovoovlaštenik u čijem je lovištu divljač stečena.

Lovačka društva: Središnja Istra

Središnja Istra

Lovačka društva: Pula/Medulin

Lovačka društva: Rovinj

Rovinj-Rovigno

Lovačka društva: Umag/Novigrad

Lovačka društva: Labin-Rabac

Labin-Rabac
Prikaži