Speleoavantura

Speleoavantura

Istra je zbog vrste tla (krš i kras) prepuna podzemnih špilja i jama. Neke od njih moguće je obići bez većeg speleološkog znanja i opreme, dok je za velik broj njih ipak potrebno više iskustva i specijalizirane opreme.

Podzemne dvorane, jezera, potoci, grotla, vrtložni lonci, pukotine i okamine oduševit će svakog posjetitelja. U istarskim spiljama i jamama osim prirodnih ljepota nalazi se i raznovrsni životinjski i biljni svjet (ribe, žabe, puhovi, račići, šišmiši), a najzanimljivija je čovječja ribica, endemska vrsta koja živi samo u ovim kraškim područjima.


Svjetski poznata istarska jama postala je Pazinska jama koju je proslavio Jules Verne opisivši je u romanu 'Mathias Sandorf'. Dosad je poznato oko 1.500 jama, a svake godine otkriva se desetak novih.

Posjetite podzemni svijet Jame Baredine. Ova je spilja riznica stalagmita i stalaktita, podzemnih skulptura realiziranih strpljivim radom vode vjekovima.

Ćićarija na sjeveru Istre je zasebna kraška cjelina i tu se nalazi najdublja istarska jama, ponor Rašpor, dubok 361 metar.

Kod gradića Roča su ponori Krkuž i Gragorinčići. Najduža spilja u flišu je Piskovica u središnjem dijelu poluotoka, duga 1.036 metara. U blizini se nalazi i Marfanska jama duboka 273 metra koja je sa svojih 2.045 metara istraženih kanala ujedno i najduža u Istri.

Najveća dvorana krasi Batlušku jamu, dužine i širine 200, odnosno 150 metara i visine 60 metara.

Sjeverozapadni krajevi posebni su po nizu ponora u pojasu kontakta flišnih naslaga i vapnenca. Vrlo je slikovit ponor kod Šterne dubok 231 metar, a posebno je lijep u kišnom razdoblju kad se stvara predivan slap koji u dnu vrtače, prije poniranja stvara slikovito jezerce. U blizini je i stari napušteni mlin. Posebno je zanimljiv kraški pojas zapadne Istre prekriven crvenicom pa su ovdje sige i kristali u podzemlju često izrazito crveni.

Osim jama i spilje su vrlo interesantni speleološki lokaliteti. Zbog svoje pristupačnosti boravak čovjeka i životinja u njima seže u daleku prošlost tako da su mnoge od njih danas zanimljiva arheološka i paleontološka nalazišta: Šandalja, Vergotinova, Romualdova pećina, Trogrla, spilja Mramornica, Feštinsko Kraljevstvo… samo su neke od njih.

Speleoavantura
Speleoavantura
Speleoavantura
Speleoavantura
Speleoavantura
Speleoavantura
Speleoavantura
Speleoavantura

Speleoavantura u Pazinskoj jami

Središnja Istra

Speleo avantura - Speleolit

Poreč-Parenzo
Prikaži