Sunce i more

Ideje za zimske vikend itinerere u Istri

Zima u Istri je mirnija, hladnija i potiče na otkrivanje. Osim iznimne gastronomske ponude, predlažemo vam razgledavanje mjestašca i gradića u unutrašnjosti Istre, ali i obalnih bisera koji okupani zimskim bojama također donose posebne čari. Bacite oko na nekoliko ideja za zimske vikend itinerere i prosudite sami može li zima u Istri biti atraktivna.

gracisceSredišnja Istra - Pazin i okolica
Boravite li u središnjoj Istri, vikend započnite u samom njezinom središtu, u srcu Istre, glavnom gradu Pazinu. Primijetit ćete autentičnost Pazina i njegovog zdanja, Pazinskog kaštela, koji se uzdiže 130 metara iznad ponornice Pazinčice. Pogledom na i s Pazinskog kaštela uvidjet ćete zašto je upravo ova vizura bila temelj romanu Julesa Vernea. Dopustite joj da očara i vas!

Nakon razgledavanja kaštela i kratke šetnje Pazinom - uz kavu i okrjepu, krenite put Gračišća. Prošetajte piktoresknim mjestom i osjetite dašak povijesti, a usput i svratite do jednog od proizvođača vina na degustaciju. Ogladnili ste? Nema problema. Središnja Istra nudi brojne opcije, a svog favorita možete odabrati u brošuri.

porec
Zapadna obala Istre - Poreč i Rovinj

U popodnevnim se satima zaputite u nešto drugačiju scenografiju - Poreč. Simbol Poreča je Eufrazijeva bazilika koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske spomeničke baštine. Saznajte njezinu povijest kao i povijest ostalih znamenitosti Poreča. Zastanite u jednom od šarmantnih barova i osjetite duh mjesta zimi.

Sljedeći se dan uputite u Rovinj - laganom šetnjom od centra grada do Zlatnog rta rovinjske će vas vizure zaista ostaviti bez daha. Rovinj je u svim godišnjim dobima nezaobilazna postaja na proputovanju Istrom. Mnoga istarska mjesta odišu posebnim šarmom, a Rovinj će sigurno ostaviti poseban trag u sjećanju.

buzet
Sjeverna Istra - Buzet i Grožnjan
Vašu zimsku avanturu završite u jednom od mjestašca sjeverne Istre, ovisno o vašem putu kući. Tako možete zastati u Buzetu s čijih se vidikovaca pruža „beskonačan“ pogled na Istru, ili Grožnjanu - gradu umjetnika. Vizure ove „istarske Toskane“ napunit će vam baterije i motivirati vas na povratak.

I Buzet i Grožnjan diče se svojom gastronomskom ponudom. Nagradite svoje nepce tjesteninom s tartufima ili nekom drugom delicijom … I svakako planirajte povratak jer vas čekamo s novim itinererima za upoznavanje ostatka našeg prekrasnog poluotoka.

Zimski dani daju jednu posebnu vrstu spokoja, dok se uljuljani ispod pokrivača sa šalicom čaja prisjećamo posjeta Istri, već planiramo novi posjet, možda i na proljeće.

Prikaži