Sunce i more

Savudrija: Uplovite u more tajni

Otkrijte misterij velike pomorske bitke, nesretne ljubavi i zagonetnog svjetionika na najzapadnijoj točki Istre.

Savudrija je najzapadnija točka Hrvatske i prvo je po redu turističko odredište kada u Istru stižete sa zapada.

Posjetite Savudriju zbog divnih plaža i sjajne turističke ponude u okolici, ali ne zaboravite otkriti i mračne priče vezane uz nastanak imena Savudrija i najstariji aktivni svjetionik na Jadranu.

savudrija plazaKako je Savudrija dobila ime?
Vode oko Savudrije nisu uvijek bile spokojne kao danas. U 12. stoljeću ovdje se odigrala krvava bitka u kojoj je sudjelovalo više od stotinu galija. Venecijanski dužd s tridesetak galija iz zasjede je napao dvostruko veću flotu cara Fridrika Barbarosse.

Iako je carska flota bila brojčano nadmoćna, nije mogla odoljeti napadu vještih Venecijanaca. Kada je carev sin Otto shvatio da njegovoj floti nema spasa, odlučio je svojim brodom pobjeći prema obali. Sakrio se upravo na Savudriji, u jednoj staroj rimskoj cisterni za vodu.

Tada je nastalo i talijansko ime Savudrije - Salvore, što u prijevodu znači ‘spašen kralj’. Da mladi carev sin nije bježao, ovaj slikoviti dio Istre zasigurno bi imao sasvim drugačije ime.

Sin legendarnog talijanskog slikara Tintoretta oslikao je bitku kod Savudrije na impresivnoj slici koja vrvi vojnicima i nasiljem.

Svjetionik nesretne ljubavi
Na Savudriji se nalazi najstariji aktivni svjetionik na Jadranu, izgrađen početkom 19. stoljeća. Visok je čak 36 metara. Prvi je svjetionik na svijetu koji je za rasvjetu koristio plin dobiven destilacijom ugljena. Svjetlost je davao ugljen iz Istre, iskopan u rudniku kamenog ugljena u blizini Labina.

Okupajte se na kamenitoj plaži udaljenoj samo 30 metara od svjetionika! Dobri vjetrovi i blage morske struje pogoduju morskim sportovima poput jedrenja na dasci, a čisto more i bistro kamenito dno pružaju lijep prizor ljubiteljima ronjenja.

svjetionik savudrijaSavudrijski svjetionik, koji još uvijek zadivljuje posjetitelje svojom ljepotom, početkom 19. stoljeća bio je prava atrakcija. Ponekad su se mještani i posjetitelji htjeli čak silom popeti na vrh svjetionika pa su zato svjetioničari imali dozvolu nošenja oružja i pucanja u slučaju potrebe. Danas, u doba kada svjetlost svjetionika više nije atrakcija, a cijeli je sustav potpuno automatiziran, na svjetioniku živi samo jedan svjetioničar.

Priča svakog svjetionika priča je o samoći, a priča ovog savudrijskog posebno je potresna. Svjetionik je izgradio austrijski grof Metternich, namijenivši ga lijepoj hrvatskoj plemkinji u koju se zaljubio na jednom balu u Beču.

Nažalost, zdanje u kojem su trebali zajedno živjeti nikada nije dočekalo svoje vlasnike. Plemenita Hrvatica umrla je tijekom posljednjih dana dovršavanja svjetionika, a austrijski grof ga više nikada nije posjetio.

svjetionik
Posjetite Savudriju!

Nemojte slijediti primjer nesretnog grofa - posjetite Savudriju čim stignete! Ovdje se mediteranski zrak susreće s alpskim pa nikada nema sparine. Savudrija se nalazi u neposrednoj blizini kampa Pineta, nedaleko Apartmana Savudrija, 9 kilometara od središta Umaga i nekoliko minuta od slovenske i talijanske granice.

Prikaži