Svjetionici

Svjetionik Rt Crna punta

Svjetionik je izgrađen 1873. godine na istoimenom rtu na najistaknutijem dijelu istočne obale Istre. Nalazi se oko 1 km južno od sela Skitača u općini Raša.


Najbolji je pristup svjetioniku brodom. Svjetlo je dometa 11 milja te označava i osigurava pomorski put prema Rijeci i ostalim kvarnerskim lukama.

Sastoji se od izdvojene kule visoke 5 m sa svjetlom i zgrade koja uključuje prizemlje i prvi kat ukupne površine 160 m2. U sklopu svjetionika nalazi se skladište i motornica. Pred objektom je manji pristan i dizalica za brodice. U zgradi nema električne energije, dok se vodom opskrbljuje iz vlastite cisterne. Sa svjetionika je povučena svjetioničarska posada te je automatiziran i uključen u sustav daljinskog nadzora.

LEGENDA
Uz Crnu puntu se veže legenda o skrivenom zlatu te o tragačima za tim blagom koji su pod morem otkrili tajanstvene hodnike. U njima, nažalost, nije nađeno zlato već kamene ploče s čudnim i nerazjašnjenim simbolima. Tako i danas ti tajanstveni hodnici ostavljaju mnoga pitanja na koje nemamo odgovor.

Svjetionik Rt Crna punta
Svjetionik Rt Crna punta
Svjetionik Rt Crna punta
Svjetionik Rt Crna punta
Prikaži