Astronomija

Vidulini

Astronomski edukativni park


Noćno nebo koje nas nadvisuje puno je tajni koje iščekuju da budu otkrivene, a novi astronomski park u središtu Istre, pokraj Žminja, pomoći će vam u istraživanju.
Smješten na dvostrukom raskrižju na lokalitetu Križine u blizini sela Vidulini, park je smješten na odličnoj poziciji tako da svi znatiželjnici, a možda i budući znanstvenici ili čak i astronauti, mogu zastati i ponešto naučiti.

Jedinstvena kamena instalacija doprinosi vizualnoj atraktivnosti, no njezina je uloga ponajprije edukativna jer četiri masivna kamena označavaju četiri strane svijeta.
Posjetitelji izletišta ovdje se mogu naučiti služiti gnomonom, odnosno sunčanim satom. On je postavljen u središtu kruga kojeg tvori kamena instalacija, a osim kao “putokaz” za vrijeme, služit će i kao putokaz s udaljenostima do najvećih svjetskih metropola pa čak i one do početka, ali i kraja svemira!

U edukativnom parku nalazi se i mikroarboretum s lokalnim biljem uz označena imena, za što jednostavnije raspoznavanje i učenje.
Posjetitelji parka mogu predahnuti na klupama za odmor, ali i posvetiti se razmišljanju o beskonačnosti svemira.
Park Vidulini nalazi se na seoskom sjecištu puteva Žminj - Sveti Petar - Kanfanar - Limska Draga, vrlo popularnom među ljubiteljima biciklizma, ali i svim ostalim zaljubljenicima u prirodu i ruralnu Istru.

Informacije:
TZ Žminj
9. rujan 22a, HR-52341, Žminj
T: +385 52 846792
tzzminj@zminj.hr
www.tzzminj.hr

Prikaži