Zelena Istra

Vodič po fjordu: Upoznajte Limski kanal

 Otkrijte tajne Vikinga i svetog pustinjaka u najvećem istarskom zaljevu, poznatom odredištu ljubitelja morskih delicija.

Prije nego je uopće postao svetac, sveti Romuald iz Ravenne vodio je buran život. Nakon svađe koja je završila tragično, odlučio se zarediti. No, nije pronašao mir u samostanu. Svojoj braći benediktincima zamjerao je raskalašeni život. Romualdove kritike braću su toliko razljutile da su ga odlučili likvidirati. Nakon te nemile epizode, Romuald je odlučio živjeti kao pustinjak.

Svoj mir je, početkom 10. stoljeća, napokon pronašao u špilji koja se nalazi u samom dnu Limskog kanala. Kada bi napustio tamu špilje, mogao je uživati u zadivljujućem pogledu na nevjerojatno dug zaljev čije se plavetnilo zavlači duboko u bujno zelenilo istarskog krajolika.

limski kanalNajduži istarski zaljev

Limski kanal dio je 35 kilometara dugačke Limske udoline, koja seže gotovo do Pazina u središtu Istre. Sam kanal dug je 12 kilometara, a s obje njegove strane uzdižu se strma brda, ponegdje visoka i do 200 metara.

Iako ga mnogi nazivaju fjordom, Limski kanal zapravo je potopljeni krški kanjon. Nekoć je impozantni morski zaljev bio dolina kojom je tekla rijeka Pazinčica, ulijevajući se u more. Burna geološka prošlost učinila je svoje - u dolinu je prodrlo more i potpuno izmijenilo krajolik.


Znate li da su Vikinzi posjetili Limski kanal?

Znate li zašto mnogi stanovnici Istre još uvijek ovaj zaljev netočno nazivaju fjordom? Odgovor je jednostavan - ovdje se pedesetih godina prošlog stoljeća snimao filmski hit Vikinzi u kojem su glavne uloge tumačili legendarni Kirk Douglas i Tony Curtis.

Radnja filma bazira se na sagama o legendarnom skandinavskom heroju Ragnaru Lodbroku i njegovim sinovima. Iste sage inspirirale su i popularne Vikinge History Channela, seriju u kojoj uživa današnja publika.

Uživajte u kamenicama i svježoj ribi

Filmski su Vikinzi zasigurno uživali u zanosnom pogledu na Limski kanal, a vjerujemo da nisu odoljeli ni delicijama koje krije podmorje zaljeva. Zbog mnogih podmorskih izvora, more je ovdje smanjene slanosti i izuzetno bogato planktonom.

Limski je kanal zbog toga poznat kao uzgajalište riba i školjaka. Preporučamo da se nakon uživanja u prirodi svakako okrijepite svježim morskim plodova u jednom od restorana u Limskom kanalu.

romualdova spilja
Istražite Romualdovu špilju


Želite li otkriti najveće tajne ovog fantastičnog mjesta, trebat ćete zakoračiti u tamu špilje u koju se povukao sveti Romuald s početka priče. Ulaz u špilju, visok samo pola metra, nalazi se 120 metara iznad mora, a njezini hodnici dugi su 105 metara. Na ulazu morate čuvati glavu, no u glavnoj dvorani špilje, visokoj čak šest metara, možete se komotno protegnuti uživajući u spiljskim ukrasima. U špilji živi i kolonija zaštićenih šišmiša vrste Myotis myotis, jedna o posljednjih kolonija te vrste u Europi.

Uspomenu na svetog Romualda, najpoznatijeg stanovnika ove mistične špilje, narod slavi 19. lipnja, na dan njegove smrti, a njegovo ime nosi i Romualdov trčak, endemična podvrsta kukca koja živi samo u špiljama Istre i Kvarnera.

lim bikeJeste li ljubitelji prirode, strastveni gastronom ili obožavatelj tajanstvenih povijesnih priča? Ako je odgovor da, onda će Limski kanal biti pravo mjesto za vaše uživanje u Istri.

Preporučamo organizirani obilazak Limskog kanala biciklom ili pješice. Limski kanal je zaštićeni prirodni rezervat.

Romualdova špilja je zbog zaštitnih mjera do daljnjeg zatvorena za posjećivanje. Kada okolnosti to dozvole, špilja će ponovno biti otvorena za posjetitelje.

Organizirani obilazak Romualdove špilje - cijena 30 kn za odrasle, 15 kn za djecu do 15 godina. U cijenu su uračunati oprema i stručni vodič. Individualni obilazak nije dozvoljen.

Radno vrijeme od kraja lipnja do sredine rujna od 10 do 17 sati. Izvan navedenog razdoblja obilazak je moguć samo uz posebnu najavu.

Prikaži