Životinjski svijet

Fosili i dinosauri


U razdoblju krede, prije 80 do 140 milijuna godina, po istarskom su poluotoku hodali dinosauri. To je vrijeme razdvajanja kopna i nastajanja kontinenata, razdoblje tople i suhe klime koja je pogodovala razvitku bujnog raslinja.

Prvo otkriće prisutnosti dinosaura u Istri dogodilo se 1934. godine. Austrijanac Adolf Bachofen-Echt, tvorničar piva i strastveni paleontolog, pronašao je na području rta Ploče na Velom Brijunu otiske dinosaura.

Tijekom sljedećih desetljeća tragovi stopa pronađeni su na još nekoliko mjesta:, na poluotoku Marlera pokraj Medulina i na obližnjem otočiću Levan. Tragovi se nalaze i na otočiću Fenoliga te u jednom manjem zaljevu u Premanturi.

Najveće otkriće uslijedilo je 1992. godine kada je Dario Boscarolli, ronilac iz Monfalconea, slučajno na morskom dnu kod Bala, otkrio nalazište kostiju. To je prvi i zasad jedini otkriveni ostatak kostiju dinosaura na cijelom području Sredozemlja.

Pronađene kosti govore o postojanju barem desetak vrsta dinosaura. Jedan od njih je brachiosaur, biljožder, jedan od najvećih koji su postojali na zemlji, čija je dužina tijela iznosila 20 do 25 metara, a samo dužina vrata gotovo 10 metara.

Na svjetskom kongresu paleontologa u Pekingu, 1995. godine, ovaj je najnoviji nalaz prezentiran kao otkriće godine te su tada Bale-Valle uvrštene u Svjetski popis paleontoloških nalazišta.

Dio izronjenih kostiju izložen je u Balama.

Aquarium Pula

Pula-Pola

Aquarium Rovinj

Rovinj-Rovigno

Aquarium & Terrarium Poreč

Poreč-Parenzo

Šuma vjeverica

Zaštićeni školjkaši istarskog podmorja

Prikaži