Gourmet

Uskrsni običaji u Istri

Uskršnje razdoblje u Istri obilježeno je tradicionalnim običajima, koji se i danas oživljavaju kako bi se očuvala nematerijalna baština Istre. Krenite u otkrivanje uskrsnih običaja u Istri!

U Istri postoji tradicija ukrašavanja jaja, odnosno pisanica koje simboliziraju život, a često se koriste prirodne boje u bojanju jaja. Pisanice su povezane i s jednom tradicijskom igrom, gdje se najčešće djeca natječu čije će jaje ostati cijelo prilikom lupanja jaje o jaje, a naziva se tucanje jaja.

Zminj pince
Pinca
je tradicionalni slatki kruh s grožđicama i glavna je zvijezda istarskog stola za Uskrs, a poslužuje se za vrijeme doručka. Delicija je to koja je većinom okruglog oblika sa znakom križa na sredini, a tradicionalno se ukrašavala lišćem maslina.

Ako smo vas dovoljno zainteresirali i ako se zateknete u Istri u travnju, pozivamo vas na događaj Istrijanske pince pod čerepnjon na ugnjišće koji se održava u Žminju i na kojem upoznajete način pečenja pinci, koja se nekad pekla u krušnim pećima. Vratit ćete se u davna vremena i saznati kako su se spravljala ukusna jela s jednostavnim sastojcima.

Usks jelaUskrsno jutro počinje naravno - uskrsnim doručkom. Već ste se upoznali s pincom i pisanicama, no postoji još nekoliko blagdanskih delicija: kuhana šunka, mladi luk, sol, a ponekad i rotkvice.
Uskrsni ručak je također bogat, a najčešće uključuje mesne delicije poput janjetine ispod peke kombinirane s krumpirom te istarskim vinima poput malvazije ili terana.

Uskrs je tradicionalno blagdan koji okuplja obitelj, a što je ljepše od dana provedenog s vašim najbližima? Ako imate prilike, provedite Uskrs u Istri kako bi doživjeli tradiciju i običaje na našem poluotoku.

Sretan Vam i veseo Uskrs!

Prikaži