Gourmet

Branje šparoga u zelenoj Istri

Želite znati što su jeli naši davni preci? Želite se vratiti iskonskim okusima? Počastite se jelima od divljih šparoga u Istri!

Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih biljaka koje uspijevaju na području Istre. Njezini tanki tamnozeleni izdanci u proljeće niču na kamenitim, krškim tlima, najavljujući buđenje prirode i donoseći svježe okuse u istarske kuhinje.

sparoge stol
Kako brati šparoge?
U branje šparoga krenite po širem obalnom pojasu Istre, od sredine ožujka do konca travnja. Usput uživajte u prirodi koja počinje bujati.

Šparoga raste uz bodljikavo grmlje pa budite pažljivi pri branju. Nije ju lako uočiti jer je mnogo tanja od svojih bljedolikih rođakinja iz uzgoja. Istarska divlja šparoga (Asparagus acutifolius) ne može se uzgojiti pa je stoga dragocjena, a njezino branje je mala gastronomska avantura.

Branjem samoniklog bilja i njegovom pripravom u kuhinji moderni se čovjek vraća prirodi, sjećajući se davnih predaka kojima je ova vrsta bilja bilo gotovo jedini izvor hrane.

Kušajte istarske delicije sa šparogama
Opori, gorkasti okus šparoga savršeno se sljubljuje s nježnim, punim okusom jaja, pa je zato u Istri najpoznatije jelo sa šparogama upravo legendarna fritaja. Svakako je kušajte u nekoj od konoba ili je pripravite sami od šparoga koje ste netom ubrali.

sparogeRecept je jednostavan - vrhove šparoga pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju, pa dodajte razmućena jaja, sol i papar.

Šparoga je od pamtivijeka dio istarske narodne kuhinje, ali na kreativnost potiče i mlade kulinarske zvijezde suvremenih istarskih restorana. Tako na jelovnicima diljem Istre možete pronaći sipu sa šparogama, cannellone sa šparogama i paštetu od šparoga.

Šparoga je nutritivno bogata namirnica koja se od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.


Tajne zlatnih kapljica najboljih svjetskih uljara

Konoba - istarska tradicija hedonizma

Prikaži