ISTRA INFO COVID-19 X  

Maslinari

San Rocco

Detalji:

Kvaliteta: Odličan


Poduzeće Primizia iz Brtonigle u vlasništvu je Tullia Ferneticha. Osnovano je 1989 godine a osim cijele obitelji (supruga Rita, djeca Teo, Luana i Rocco) zapošljava još petnaestak djelatnika.

Extra djevičansko maslinovo ulje San Rocco godinama je visoko bodovano u Flos Olei vodiću. Njihovi se maslinici prostiru na pet hektara na teritoriju općine Brtonigla, na bijeloj zemlji pozicije Monte, crnoj zemlji pozicije Braide i crvenoj zemlji lokacije Cavallier, Cattunari i Valle na nadmorskoj visini od 50 do 130 m. Ovisno od specifičnih karakteristika pojedinih pozicija, sađena su njihova 1100 stabala. Najzastupljenije sorte su Bjelica, Buža, Leccino i Frantoio. Proizvode se četiri vrsta ulja. Selection kao blend Buže, Bijelice, Leccina i Frantoia, te tri monosortna ulja, Busa, Bianchera i Leccino.

Masline se beru ručno od početka pa do 20 listopada i prerađuju se nakon nekoliko sati. Osim što se ulja San Rocco može kupiti u Hotelu San Rocco i u njihovim restoranima, najbolji način za uživanje u okusima pojedinh sorti je prepustiti se iskusnim sommelierima Restauranta San Rocca i Food&Wine Primizia koji će ih sljubiti sa najboljim kreacijama njihova restorana. Sa leccinom zbog njegove neodoljive voćne note, delikatnost i svježine poslužit će vam list u mirisima aromatičnog bilja, Busu zbog posebne aromatičnosti i ujednačene pikantnosti i gorčine moći ćete uživati uz "Capesante, lardo di Colonnata i mostardu od šljiva", odlično izbalansirane i umjerene gorčine Selection Blend moći ćete kušati sa "Ječmom, bučom i bijelim tartufom", a karakterna Bianchera izražene gorčine odlično će obogatiti vrlo zanimljivu viziju "Istarske kobasice", a nakon deserta poslužit će vam "gumene bombone" od maslinovog ekstra-dijevičanskog ulja uz đin aromatiziran maslinovim uljem Leccino San Rocco. U sklopu obiteljskog poduzeća Primizia proizvodi se dvadeset godina odležani vinski ocat Cavallier i dobar dio povrća koji se koristi u njihova dva restauranta.

Lokacija:

  • Ulica srednja 2 , Brtonigla

Prikaži