Najbolji istarski maslinari

San Rocco

Brtonigla

Primizia – San Rocco još jednom potvrđuje svoj napredak, dosljedno ispunjavajući potencijal koji smo prepoznali od samih početaka. Smješteno u Brtonigli, slikovitom gradiću na sjeveru Istre, ovo imanje uspješno spaja kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju, ugodan boutique hotel i vrhunski restoran. Na čelu imanja je Tullio Fernetich, koji upravlja maslinikom površine 5 hektara sa 1.100 stabala. U posljednjoj berbi ubrano je 200 kvintala maslina, što je donijelo prinos od 21 hektolitra ulja.

Od dva vrhunska ekstra djevičanska maslinova ulja San Rocco – Buža i Istarska bjelica – posebno izdvajamo Istarsku bjelicu. Ovo ulje vizualno očarava intenzivnom, kristalno bistrom zlatno-žutom bojom s blagim zelenim nijansama. Izraženog je i složenog mirisa, bogato biljnim notama artičoke, salate i divlje cikorije, obogaćeno balzamičnim tonovima metvice i ružmarina. Na nepcu je snažno, puno karaktera, s izraženim notama cimeta, crnog papra i nježnim bademastim završetkom. Gorčina je naglašena, pikantnost jasno izražena i lijepo uravnotežena.

Poduzeće Primizia iz Brtonigle u vlasništvu je Tullia Ferneticha. Osnovano je 1989 godine a osim cijele obitelji (supruga Rita, djeca Teo, Luana i Rocco) zapošljava još petnaestak djelatnika. Extra djevičansko maslinovo ulje San Rocco godinama je visoko bodovano u Flos Olei vodiću. Njihovi se maslinici prostiru na pet hektara na teritoriju općine Brtonigla, na bijeloj zemlji pozicije Monte, crnoj zemlji pozicije Braide i crvenoj zemlji lokacije Cavallier, Cattunari i Valle na nadmorskoj visini od 50 do 130 m. Ovisno od specifičnih karakteristika pojedinih pozicija, sađena su njihova 1100 stabala.

Najzastupljenije sorte su Bjelica, Buža, Leccino i Frantoio. Proizvode se četiri vrsta ulja. Selection kao blend Buže, Bijelice, Leccina i Frantoia, te tri monosortna ulja, Busa, Bianchera i Leccino. Masline se beru ručno od početka pa do 20 listopada i prerađuju se nakon nekoliko sati. Osim što se ulja San Rocco može kupiti u Hotelu San Rocco i u njihovim restoranima, najbolji način za uživanje u okusima pojedinh sorti je prepustiti se iskusnim sommelierima Restauranta San Rocca i Food&Wine Primizia koji će ih sljubiti sa najboljim kreacijama njihova restorana. Sa leccinom zbog njegove neodoljive voćne note, delikatnost i svježine poslužit će vam list u mirisima aromatičnog bilja, Busu zbog posebne aromatičnosti i ujednačene pikantnosti i gorčine moći ćete uživati uz "Capesante, lardo di Colonnata i mostardu od šljiva", odlično izbalansirane i umjerene gorčine Selection Blend moći ćete kušati sa "Ječmom, bučom i bijelim tartufom", a karakterna Bianchera izražene gorčine odlično će obogatiti vrlo zanimljivu viziju "Istarske kobasice", a nakon deserta poslužit će vam "gumene bombone" od maslinovog ekstra-dijevičanskog ulja uz đin aromatiziran maslinovim uljem Leccino San Rocco. U sklopu obiteljskog poduzeća Primizia proizvodi se dvadeset godina odležani vinski ocat Cavallier i dobar dio povrća koji se koristi u njihova dva restauranta.

Flos olei points: 96


Maslinici:


Broj stabala: 1100

Nagrade:

FLOS OLEI 2022

Prisutan u inozemnim vodičima:

Prikaži