Najbolji istarski maslinari

Uljara Tonin

Vodnjan

Opis u vodiču Flos Olei 2025

Tonin i ove godine, premda u nešto skromnijem izdanju, uspješno održava svoju gotovo dvadesetogodišnju prisutnost u našem vodiču. Ova uljara, koja od 2005. djeluje u Vodnjanu, poznatom po vrhunskim maslinama, pod vodstvom je Antonija Pastrovicchija. On s velikom strašću i znanjem nastavlja obiteljsku tradiciju, upravljajući maslinikom površine 6 hektara s ukupno 1.500 stabala. Tijekom posljednje berbe ubrano je 110 kvintala maslina, od kojih je u suvremenom, vlastitom mlinu proizvedeno oko 16 hektolitara ulja.

Na ocjenjivanje je predstavljeno monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje Tonin - Buža, koje već na prvi pogled očarava intenzivnom, kristalno bistrom zlatno-žutom bojom s nježnim zelenkastim nijansama. Miris mu je čist, bogat i zaokružen, s izraženim voćnim notama nezrele rajčice, bijele jabuke i banane, koje prate balzamične arome bosiljka, metvice i peršina. Na nepcu je kompleksno i profinjeno, s izraženim biljnim notama livadne salate i celera. Gorčina je jasno izražena, pikantnost prisutna i lijepo uravnotežena.

Uljara Tonin koja već nekoliko godina djeluje u povoljnom području Vodnjana, stalno radi na poboljšanju kvalitete svojih proizvoda. Ovu prekrasnu uljaru predano vodi Antonio Pastrovicchio, a sastoji se od 5 hektara maslinika s 1.400 stabala. U posljednjoj berbi ubrano je 20 kvintala maslina, koje su dale 10 hektolitara ulja. Ističemo izvrsno monosortno ekstra djevičansko ulje Tonin - buža, lijepe intenzivne bistre zlatnožute boje s nježnim zelenim tonovima.

Karakterizira ga zaokružena i kompleksna aroma, obogaćena biljnim notama zelene salate, artičoka i boba, u kombinaciji s voćnim naznakama srednje zrele rajčice. Okus je snažan i elegantan, s pikantnom notom bijelog papra i naznakama ljekovitog bilja, posebice bosiljka, mente i ružmarina. Odlikuju ga izražena gorčina i oporost, te završetak s notom slatkog badema. Izvrsno se slaže s ribljim predjelima, kuhanim grahom, salatom od lososa, pečenim krumpirom, ječmenom kašom, rižotom od artičoka, dagnjama au gratin, pečenim iverkom, pečenom zečetinom, peradi na žaru i mozzarellom.

Broj stabala: 1500

Flos olei points: 95

Kultivari maslinovog ulja:

  • Karbonaca
  • Moražola

Nagrade:

FLOS OLEI 2022
NAJBOLJE EKSTRA DJEVIČANSKO MASLINOVO ULJE BLENDED - UMJERENO VOĆNO 2013.

Prisutan u inozemnim vodičima:

Prikaži