Sorte maslina

Glavne sorte maslina


Domaća ulja, dobivena iz naših hladnijih krajeva, aromatičnija su i zdravija, odnosno imaju bolji odnos masnih kiselina, nego što su to ulja iz južnih krajeva Europe ili iz Afrike. Upravo zbog visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina, oleinske kiseline i velike količine antioksidanata - polifenola - maslinovo ulje dokazani je preduvjet zdravog načina življenja.

Učestala istraživanja posljednjih godina stalno potvrđuju da je mediteranski način prehrane, zasnovan na jelima sa značajnim udjelom maslinova ulja, najzdraviji.

Smatra se da se najstarija maslina u Istri nalazi na Brijunima, znanstveno je dokazano da ima oko 1600 godina. Iako o maslinovom ulju postoje zapisi iz antičkog doba nekoliko čuvenih grčkih i rimskih pisaca, koji u svojim zapisima do nebesa uzvisuju vrsnoću i profinjenost maslinovog ulja iz Istre, o probranosti, vrsnosti i broju stabala u ondašnje doba malo je poznato.

Posebnost ovog poluotoka u uzgoju maslina očituje se u tome što je dvotisućljetnom tradicijom i izuzetnom marljivošću istarskog čovjeka na ovom prostoru stvoreno nekoliko specifičnih autohtonih istarskih sorata.

Ovdje, na našim stranicama, opisane su 23 sorte od kojih je 11 domaćih i 12 induciranih, stranih sorata, uz pregled najosnovnijih podataka koji mogu biti korisni maslinarima i proizvođačima maslinova ulja te zanimljivi našim čitateljima.


Autohtone sorte

Introducirane sorte

Prikaži