Gourmet

Top 5 craft piva koja morate probati u Istri

Spremate se na dolazak u Istru i toliko ste čuli o istarskim vinima da ste pomislili da Istrijani ne piju pivo! Dragi pivoljupci, ne brinite se! Pripremili smo vam mali pivski itinerer po poluotoku...

Jeste li već probali craft pivo? Craft pivo je specifično u proizvodnji, osim tradicionalnih sastojaka (ječmeni slad, hmelj, kvasac i voda) naglašavaju se novi okusi pa nije neobično da se dodaju začini, čokolada ili kava.

pivo san servoloSan Servolo, Buje
Mala bujska pivovara koja je dobila ime po zaštitniku grada Buja, svetom Servulu oduševit će vas ponudom od nekoliko vrsta craft piva. Osim tradicionalnih sastojaka tu je voda iz izvora sveti Ivan koji se nalazi u dolini rijeke Mirne, prženi ječam koji daje jedinstven okus i razne vrste hmelja.

Ljubitelji piva zasigurno neće propusti originalnu ponudu u San Servolu Resort & Beer Spa.
Pitate se o čemu je riječ? Predlažemo vam da se opustite u pivskoj kupki uživajući u umirujućim mirisima ječma i hmelja!
Sigurni smo da ćete se vratiti ponovno!

pivo bura brew Bura Brew, Poreč
Poreč će vas osvojiti ljepotom svoje prošlosti i gastronomskim delicijama, a ono što možda dosad niste znali je da možete posjetiti i malu craft pivovaru. Ona je uvijek otvorena za sve znatiželjnike u potrazi za pivskim pričama, a gostoljubivi domaćini pokazat će vam gdje i kako se proizvodi njihovo craft pivo.

Bura Brew je prepoznatljiva po neprozirnom pivu i postojanoj pjeni a možete je kušati u tri različite vrste originalnog imena: Optimist Golding Ale, Redsand Amber Ale i Tornado IPA - Istrian Pale Ale.
I naravno, nemojte zaboravite pitati brewmastere odakle im inspiracija za nazive!

pivo kampanjolaKampanjola, Svetvinčenat
U malom istarskom mjestu poznatom po tragičnoj priči vještice Mare i nadomak impozantnog kaštela Morosini-Grimani nastalo je prvo eko pivo ili prva sakramentska eko bira kako je zovu sami proizvođači.

Riječ je o craft pivu jačeg okusa koja se proizvodi u tri varijante, dvije osnovne i jedna prigodna koja je prošle godina bila crvena. Njeni izumitelji vole je sljubiti s eko proizvodima, ali mi smo sigurni da će vas oduševiti u kombinaciji s bilo kojim jelom - od slanog do slatkog.
Posjetite Svetvinčenat, kušajte popularnu Kampanjolu i saznajte zašto su je tako nazvali i tko je zapravo ona!

pivo suxoSUXO, Pula
U najvećem gradu istarskog poluotoka nastala je mala craft pivnica neobičnog imena. Zanima vas što se to krije iza riječi SUXO!? To su ustvari dvije riječi preuzete iz talijanskog dijalekta, su e xo, koje znače gore i dolje što su zapravo i vlasnici radili putujući na relaciji Pula - Buje odnosno gore - dolje.

SUXO proizvodi čak deset vrsta craft piva od kojih su tri stalno u proizvodnji, a ostale ovise o potražnji i sezoni. The Butcher - red ale, The Reaper - gold ale, Dark maid - stout, TRIPA - Brown rye IPA, False Blond Hebe - White stout samo su dio ove zanimljive priče koju valja poslušati i naravno okusiti!

Istarsko tartuf & Istarsko muškat, Buzet
Osim odličnih istarskih craft piva nismo mogli izostaviti ovu doista zanimljivu i naizgled nespojivu kombinaciju okusa Istarske Pivovare. U Buzetu su s pivom spojili dvije najpoznatije istarske namirnice, tartufe i muškat.

Istarsko muškat je prvi istarski pivski pjenušac vrlo specifičnog mirisa i okusa dok je Istarsko tartuf nefiltrirano svijetlo pivo koje neće ostaviti ravnodušne brojne ljubitelje ove delicije jedinstvenog okusa i navodnih afrodizijačkih svojstava!

Prikaži