Vinu u čast: događanja i običaji

Dan vina - Wine Day

Dan otvorenih vinskih podruma u Istri

Svake godine istarski vinski podrumi daju svoj obol Danu vina što se u mnogim regijama svijeta obilježava posljednje nedjelje u svibnju. Toga dana, istodobno s tisućama vinskih podruma u svijetu, i oni u Istri, širom otvaraju svoja vrata za sve znatiželjne posjetitelje, ljubitelje vina, ali i one koji će to tek postati.

Na Dan otvorenih vrata gosti mogu zaviriti u moderne vinarije, uređene kušaonice i obiteljska imanja u kojima posjetitelje očekuju ljubazni domaćini. Prilika je to za degustaciju i ugodne vinske razgovore s domaćinima, ali i kupnju vrhunskih butelja. Vrhunska istarska vina redom su dostignuća iz razdoblja posljednjih petnaestak godina intenzivnog razvoja vinarstva i vinogradarstva u Istri.

Projekt Dana vina krenuo je iz talijanske regije Toskane sredinom 1990-ih kao novi vid turističke promocije vina, da bi do danas poprimio obilježja pravog globalnog pokreta. Već se u prvim godinama proširio čitavom Italijom, a 1998. godine prešao je i njene granice. Te su godine, posljednje nedjelje u svibnju, vrata vinskih podruma otvorile i pojedine regije u Sjedinjenim Državama, Južnoafričkoj Republici, Argentini, Čileu i Urugvaju.

Istra se pridružila već 1999. godine i u prvom izdanju manifestacije obuhvatila 37 vinara koje je posjetilo oko 800 gostiju, a do danas je Dan otvorenih vinskih podruma u Istri izrastao u respektabilni jednodnevni festival vinske kulture.

»» Rezervirajte posljednju svibanjsku nedjelju za novu vinsku priču:
Dan otvorenih vinskih podruma: 26.05.2024

 

Prikaži