Teran

Istarska supa, napitak junaka

Litra crnog vina - terana, dvije žlice maslinova ulja, 50 grama šećera, prstohvat papra i domaći kruh narezan na tanke fete (kriške) i popržen...

Recept je to za supu, tradicionalno istarsko jelo koje se posluživalo u bukaletama. No, da je istarska supa više od običnog jela kazuje i način na koji se ona konzumira - najčešće za vrijeme, hladnih, mračnih zimskih dana, u dobrom društvu i uz otvoreno ognjište u istarskoj konobi, začinjeno prisnom atmosferom i pokojom šalom pa hladnoća više nije prijetnja.

Koncept priprave i sastojke za ovu hranu/piće nalazimo još u davno doba. Kykeon je bio naziv za piće koje se od prapovijesti spravljalo diljem Mediterana, a već Homer u svojim djelima Ilijadi i Odiseji donosi njegov prvi recept koji se od današnjeg neznatno razlikuje. I epski junaci poput Odiseja i Nestora pili su kombinaciju crnog vina, maslinova ulja, začina, meda, ponekad sira i žitarica ili kruha - mješavina koja neodoljivo podsjeća na istarsku supu.

Iako jedan od najprepoznatljivijih elemenata istarske kuhinje, supa je pomalo pala u zaborav, no vrijednim trudom zaljubljenika u tradiciju vraća se na istarske stolove u starinskom obliku ili pak kroz moderne reinterpretacije. Mijenaju se količine ili način posluživanja, no iste ostaju njezine temeljne vrijednosti.

Ukoliko naiđete na mogućnost kušati je, nemojte odbiti, jer ako je odgovarala junacima grčkoga svijeta i vi ćete zasigurno uživati u dražima ovog tradicionalnog istarskog specijaliteta.

Prikaži