Istra u svjetskim gourmet vodičima

Magnar ben

Kulinarske tradicije od Alpa do Jadrana

Od morskih dubina do najviših planina - sve to objedinjuje područje srednje Europe i Mediterana poznatije kao Alpe-Adria. Jedinstven je ovo teritorij koji već stoljećima povezuje različite nacije – Italiju, Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, pa i dijelove Njemačke i Mađarske. A jedinstvene su i razne kuhinje kao i enogastronomski utjecaj ovih naroda koji su kroz povijest nebrojeno puta ratovali, ali se i mirili, upravo uz dobru hranu i vino. Pravi je primjer i istarska kuhinja koja u svojem tradicionalnom obliku krije u sebi mnoštvo utjecaja.

Dobra hrana i vino glavna su preokupacija cijenjenog talijanskog enogastronomskog vodiča Magnar Ben koji je počeo izlaziti 1994. godine. Iz godine u godinu, donosi preporuke ugostiteljskih objekata i vina iz talijanskih regija Lombardija, Veneto, Fruili Venecija Giulia, Trentino Alto Adige, ali i dijelova Austrije i Slovenije, kao i Istre. 

U preporučenim ugostiteljskim objektima, njih oko 400 predstavljenih na gotovo 750 stranica vodiča, brojni gurmani mogu okusiti tradiciju i originalnost kraja u kojem borave, ali i prepoznavati utjecaje svoje zemlje na kuhinju domaćina. Najbolje od najboljeg  izabire tim talijanskih enogastronomskih novinara i degustatora, a vodič je uz mnoštvo praktičnih savjeta usmjeren prije svega čitateljima i sladokuscima s područja Italije, Austrije, Njemačke, Slovenije i Hrvatske.

Čitatelji u ovom opsežnom gastronomskom vodiču, koji je stasao pod palicom glavnog urednika Maurizia Potočnika, mogu pronaći opise pojedinih restorana, konoba ili enoteka i pregled njihovih specijaliteta. Uz svaki se restoran ocjenjuju kvaliteta kuhinje i vinska karta, a navode se i okvirne cijene jelovnika. Uz opis pojedinog restorana nezaobilazan je i naglasak na to o kakvoj je kuhinji riječ - tradicionalnoj, modernoj ili onoj s autorskim potpisom. A da dobra hrana ne može bez dobrog vina, potvrđuje i ovaj vodič koji donosi i pregled više od dvjesto etiketa vina koje vrijedi kušati.

» Magnar Ben 2018

» Istra u svjetskim gourmet vodičima
» Njegovo veličanstvo Tartuf od Istre

 

Prikaži