Supci pud mavricun

Supci pud mavricun je tradicionalni godišnji susret mladih svirača do 30 godina starosti na tradicijskim istarskim instrumentima. Susret se održava u Grimaldi povodom blagdana Sv. Jurja u mjeseci travnju. Na susretu se predstavljaju mladi svirači, od kojih je nekima to i prvi javni nastup, a osnovni cilj susreta je potaknuti mlade u Istri na očuvanje i njegovanje tradicijskih glazbenih vrijednosti.

Susret je nazvan "Supci pud mavricun" što na dijalektu znači "Svirači ispod duge". Naziv je osmišljen tako da dijalekt u nazivu simbolizira tradiciju, a mavrica ili duga predstavlja ljepotu, svježinu i šarolikost mladosti te najavu nekog novog vremena za tradicijske glazbe u Istri. Na susretu se tako mogu čuti zvuci roženica, šurle, miha, mišnice, cindre, bajsa, vijulina, maklarina i drugih tradicijskih glazbala.

Ideja da ovaj susret okupi isključivo mlade svirače, da se održi na prekrasnoj Grimaldi - možda najljepšem istarskom vidikovcu, s ciljem očuvanja istarske tradicijske glazbe odlično je prihvaćena kod žitelja Istre. Dokaz tome je i posjećenost susreta, a posjetitelji bar na trenutak ožive ovo prekrasno mjesto.

 

»» Opširnije: central-istria.com/dogadjanja-events

 

Prikaži