Festival plesa i neverbalnog kazališta

Ovogodišnje 25. izdanje festivala obilježiti će plesači, koreografi i umjetnici iz Španjolske, Danske, Slovačke, Francuske, Norveške, Belgije, Cipra, Srbije i Hrvatske, ali i zanimljive plesne izvedbe, rezidencije i radionice za plesače. Dio programa će i ove godine biti besplatan, a kao i do sada odvijati će se na četiri atraktivne lokacije; pod zvjezdanim nebom na renesansnom trgu, u kaštelu Grimani i u renesansnoj loži, te u dvorani Mediteranskog plesnog centra, koji je ove godine centralno mjesto okupljanja hrvatskih i inozemnih umjetnika na umjetničkim rezidencijama.

Manifestacija se svojom tradicijom dokazala kao omiljeno okupljalište plesnih stručnjaka i ljubitelja plesne umjetnosti koji ciljano dolaze popratiti festivalski međunarodni program sastavljen od suvremenog plesa, fizičkog teatra, mime, cirkusarije, uličnog teatra, te edukativnih seminara i radionica.

Od osnivanja 2000. godine, Festival je ugostio više od stotinu domaćih i inozemnih plesnih i kazališnih trupa s preko 175 radova; posjećenost je izvanredna, a postao je dio turističke i kulturne ponude županije i čitave države. 

Evo što nam donosi 25. izdanje festivala:
Prvi dan
Jubilarno izdanje festivala, 19. srpnja u 21:00 otvara Zagrebački plesni ansambl s izvedbom predstave Okvir Borne Babića. U 21:30, u Kaštelu Grimani bit će izvedena predstava VAV, španjolske kompanije Daniel Abreu. Program se zatim nastavlja u loži gdje se u 22:30 održava izvedba Toujours de ¾ face!, belgijske umjetnice Loraine Dambermont. Prvi dan festivala završava u Mediteranskom plesnom centru gdje će u 23:00 Moveo Dance Company izvesti predstavu koreografa Doriana Mallie, I am Alex.

Drugi dan
Subota započinje u 21:00 u Loži, izvedbom prvog dueta trilogije 'Entrée a dos' - HELENA & PARIS koreografkinje Meritxell Barberá & Inma García, u suradnji s plesačima Taiat Dansa kompanije. Drugi dio OTRA CARMEN nastavlja se u 21:15 na trgu, dok će posljednji dio VENUS biti izveden na istom mjestu u 22:30, nakon predstave koja se odvija u Kaštelu. Na pozornici Kaštela Grimani, Zagrebački plesni ansambl i koreograf Miloš Isailović u 21:30 izlaze s hrvatskom premijerom predstave Tamo, gdje sve duše idu.

Treći dan
Zadnji dan festivala počinje u 10:00 u Mediteranskom plesnom centru uz radionicu Theatrical body koju će održati plesači i koreografi Borna Babić & Eliana Stragapede. Večernji program u 21:00 u Mediteranskom plesnom centru otvaraju Tras studio i Matea Bilosnić s predstavom Cabaret Fatal. Program nastavlja portugalska Companhia de Dança de Almada koja u 22:00 u Loži izvodi Wuthering Days, koreografa Briana Scalinija. U Kaštelu Grimani, u 22:30 počinje predstava HIVE, u koreografiji Pietra Marulla i izvedbi INSIEME IRREALI kompanije. Festival će zatvoriti Borna Babić i Eliana Stragapede predstavom AMAE koja počinje u 23:30 na trgu.

» www.svetvincenatfestival.com

Prikaži