Milo Manara: Između stripa, književnosti i filma

Izložba Mila Manare, jednog od najvećih svjetskih strip autora, vrhunac je bogatog programa Sajma knjige u istri i bit će otvorena u nazočnosti autora.

Impresivna izložba talijanske kustosice Paule Bristot donosi različite vidove umjetničke osobnosti Mila Manare i predstavlja njegove veze sa svjetovima filma, književnosti, stripa i vizualnih umjetnosti uopće.

Izložba između stripa, književnosti i filma podijeljena je na tri glavna segmenta koji ističu umjetnički osebujan grafički stil Mila Manare. Prvi dio izložbe donosi Manarinu vezu s književnošću, odnosno s Umbertom Ecom kroz originalne crno-bijele table iz prvog toma knjige Il nome della rosa (Ime ruže, 2023.) koje prate Manarine reprodukcije u boji.

Drugi segment izložbe predstavlja Manarinu suradnju s slavnim redateljem Federicom Fellinijem i “njegovu duboku vezu s filmom koja se očituje u navodima glumaca i u Fellinijevom neposrednom oblikovanju storyboardsa za priče u stripovima Viaggio a Tulum (Put u Tulum) i Il viaggio di G.Mastorna, detto Fernet (Putovanje G. Mastorne zvanog Fernet).” U ovim se radovima glumac Marcello Mastroianni “ističe kao glavni lik i kao Fellinijev alter ego u tim oniričkim i psihodeličkim pričama.”

Treći dio izložbe predstavlja iznimno vjerne reprodukcije djelâ Michelangela Merisija zvanog Caravaggio pri rekonstrukciji slikareva burnog života. Ovi su radovi, kako ističe kritika, posebno uvjerljivi i zadivljuje s kakvom su pažnjom i vjernošću prikazani povijesni detalji i prostori ondašnjeg dekadentnog Rima.

 

Prikaži