Mreža motovunskih susreta

Izložba Mreža motovunskih susreta nastala je kao rezultat međumuzejske suradnje Muzeja grada Pazina, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba. Premijerno je otvorena 12. rujna 2023. godine u MMSU u Rijeci ako rezultat kustoske koncepcije Branke Benčić, ravnateljice i kustosice MMSU, u suradnji s Ivom Kelentrić (MMSU), Majom Zidarić Pilat (MGP) i Jasnom Jakšić (MSU), a 30. studenog 2023. godine u 18,00 sati bit će otvorena u Muzeju grada Pazina u kojem se, kao slijedniku Likovne galerije – jednog od suorganizatora Susreta, građa Susreta baštini i čuva.

Motovunski likovni susreti, organizirani kao međunarodni susreti vizualnih umjetnika, višegodišnja su tematska manifestacija koja se između 1972. i 1984. godine održavala u Motovunu, u Istri. U tom je razdoblju realizirano 11 likovnih susreta umjetnika različitih poetika, generacija i provenijencija: 1972. Pejzaž; 1973. Akt; 1974. Projekt urbane intervencije; 1976. Identitet; 1977. Novi pejzaž, fotografija i polaroid; 1978. Serigrafija; 1979. Transformacije papira; 1980. Mladi 80 (Nova slika); 1981. Nova skulptura; 1983. Na papiru i 1984. Postmoderna arhitektura i motovunsko arhitektonsko naslijeđe, a sudjelovalo je preko 120 umjetnika uglavnom iz SFRJ i Italije, te međunarodnih umjetnika. Susrete su suorganizirali Galleria del Cavallino iz Venecije i Etnografski muzej iz Pazina, te Galerija suvremene umjetnosti (danas MSU) iz Zagreba, koja se projektu priključuje 1976. godine.

Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović, Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

Pogled na Motovunske susrete danas se oblikuje putem međumuzejske i međunarodne suradnje, okupljajući umjetnike i umjetničke radove, institucije, zbirke i kustose. Predstavlja rad na umrežavanju i zajedničkom radu, kao i interes za povijest izložbi i povijest institucija. Motovunski susreti dio su umjetničkog i institucionalnog pamćenja prostora Istre i Hrvatske u kontekstu razvoja suvremene umjetnosti i međunarodnih mreža umjetnika i institucija u SFRJ u drugoj polovini 20. stoljeća. Motovunski susreti otvorili su nove mogućnosti suradnje talijanskih i jugoslavenskih umjetnika, internacionalizaciju umjetničkog prostora, interes za suvremene umjetničke prakse i recentna zbivanja u umjetnosti, prostor za susrete, razmjenu ideja i zajednički rad, kao prostor novih mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa.
(preuzeto s www.mmsu.hr)

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije – Regione Istriana, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje istre i Muzeja grada Pazina.

Prikaži