Izložba: Zaboravljene priče

Otvoreno: 10:00 - 19:00, zatvoreno ponedjeljkom i blagdanima
U Noći Muzeja 26. 01. otvoreno od 18.00 do 01.00 sat

O IZLOŽBI:
Zdenko Bašić cijenjeni je umjetnik jedinstvenog izričaja, ilustrator, animator, pisac i umjetnički direktor festivala zaboravljenih priča i narodnih predaja „Perunfest“. Poznat po svojem jedinstvenom, fantazmagoričnom, a istodobno senzibilnom izričaju, okušao se u mnogim žanrovima i ilustracijama za koja je dobio važna domaća i međunarodna priznanja. No svoj autorski vrhunac daje u knjigama u kojima spaja predaju, priče i svoje začudno likovno umijeće – takve su njegova sada već kultne knjige Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene, koje su poslužile kao polazište za animirane filmove, TV-seriju i kazališnu predstavu, a odnedavna im se pridružila i Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina, knjiga u izdanju Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije – Regione Istriana. Upravo su radovi za te autorske projekte, uz posve nove i neobjavljene radove, okosnica važne i velike, prekrasne, začudne i posve originalne izložbe Zaboravljene priče – Storie dimenticate.

Bašić je od djetinjstva obilježen pričama svojih baka, što je postavilo temelje za ozbiljan, duboko proživljen, vizualno razigran pristup mitologiji i baštini. Njegov interes za narodnu predaju neumoran je, a usto uvijek svjež i originalan, dok je njegova estetika, iako nadahnuta raznim utjecajima, jedinstvena i prepoznatljiva – njegov je stil nemoguće imitirati jer je autentičan, pomno promišljen i duboko osoban.
Mogu reći da je mitologija postala dio mog unutarnjeg svijeta, a možda sam samo svoj unutarnji svijet uspio jasnije vidjeti i prepoznati kroz kodove te priče. Mogu reći da element svih tih simbola i kodova prepoznajem u svemu što profesionalno radim, ali i vrlo često onoga što doživljavam privatno. U svijetu oko sebe, ali i u svom unutarnjem svijetu. I tu su ta 'čuda' koje se dešavaju, ne samo na papiru, u riječima i slikama, nego katkada i u stvarnosti. U tišini mraka ili u širini neba kada se sunce diže iznad horizonta u zimsko jutro.

Umjetnik i istraživač transmedije priredio je u autorskom postavu izložbe pravu stvaralačku gozbu, predstavljajući razne medije, tehnike i pristupe narativnim elementima s kojima radi: osim ilustracija iz autorskih knjiga Sjeverozapadni vjetar, Mjesečeve sjena i Čarobna Istra, vidjet ćemo prvi put i nove radove za prošireno izdanje knjige o Istri, te neobjavljene radove iz ciklusa Starohrvatska mitologija i Zaboravljeni dnevnik, ali i animirane i dokumentarne filmove te instalacije i lutke kojima gradi svoja multimedijska djela.

O AUTORU:
Zdenko Bašić cijenjeni je i svestrani umjetnik jedinstvenog izričaja. Rođen 1980. u Zagrebu, diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti uz priznanje za najboljeg diplomanta. Za svoje je ilustracije i animirane filmove dobio brojne nagrade i priznanja, od međunarodnih festivala do Porina, nagrade Grigor Vitez i čak triput uglednog Kiklopa: za Priču o čokoladi (2006.), Sjeverozapadni vjetar (2012.) i Mjesečeve sjene (2013.). Upisan na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List), svoju je izvrsnost potvrdio i na međunarodnom tržištu, brojnim izložbama i ilustracijama, među ostalim i hvaljenim slikovnicama The Faithful Ghost (Oxford University Press) i Alisa u zemlji čudesa (na hrvatskom u izdanju Planetopije).
U njegovom se radu mogu iščitati utjecaji Tolkiena, Petera Jacksona, gotske tipografije, steampunk estetike, no on pronalazi svoj jedinstveni i prepoznatljiv stil koji je nemoguće imitirati jer je autentičan, duboko promišljen i osoban. Upravo zato, Bašićev je izričaj vjerojatno najsnažniji u autorskim radovima, a njegova prva autorska knjiga Sjeverozapadni vjetar, koja je nadahnula brojne izložbe i poslužila kao predložak za TV-seriju, postao je svojevrsni klasik i uzor je svima onima koji traže svoj put u umjetnosti. Bašić je od djetinjstva obilježen pričama svojih baka, što je postavilo temelje za ozbiljan, duboko proživljen, vizualno razigran pristup mitologiji i baštini. Od 2017. u suradnji s Muzejem Turopolja kao umjetnički direktor oblikuje “Perunfest”, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja koji okuplja brojne umjetnike, performere, stručnjake i sve brojniju publiku. Trenutno radi na novom, proširenom izdanju knjige Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina i piše i ilustrira novu autorsku knjigu o starohrvatskoj kozmologiji.

O PROJEKTU:
Izložba Zaboravljene priče - Storie dimenticate nastala u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre - Museo d’arte contemporanea dell’Istria i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije - Regione Istriana, realizirana je uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule - Pole, Turističke zajednice Grada Pule i TAKE IT SLOW projekta sufinanciranog putem Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Italija - Hrvatska 2014. - 2020.

 

Lokacija:

  • Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria / Pula-Pola

Datumi:

  • 26.01. - 07.04.24

Vrijeme:

  • 10:00 - 19:00

Kontakt:

Stranica:

Prikaži