Selo gori, a baba se češlja

U subotu 10. veljače 2024. godine, u 20 sati u Skandal Expressu se otvara izložba “Selo gori, a baba se češlja” svestranog pulskog umjetnika mlađe generacije Raoula Marinija.

Dok se naočigled raspadaju kulturne i društvene vrijednosti 20. stoljeća kada su underground art, uradi sam princip i lijevi aktivizam nastajali, možda je važnije no ikada biti punk umjetnik u onom smislu u kojem ga je McLaren nazvao stavom nevezanim za ikonografiju, čistim kreativnim potencijalom u destrukciji. Upravo je takva Marinijeva umjetnost u svim njenim segmentima, autentična, hrabra, s pozivom na buđenje i akciju. Sam naziv izložbe “Selo gori, a baba se češlja” preuzet u formi poslovice, ali kao doslovni citat naziva istoimene serije, ukazuje na atmosferu i poruku Raoulove izložbe, ali i njegov interes za lokalno i ruralno u odnosu na globalno i suvremeno u kontekstu običaja, vrijednosti i kulture u cjelini. Također, naziv izložbe se može čitati i kao pogled na sveopću inertnost građana i zajednice, izostanak djelovanja i bunta dok se u Puli i svijetu događanju ekološke krize, pljačke javnog dobra, izdaja vrijednosti, ali i manje važne sitnice poput zabrane toplesa na plažama.

Marinijev široki svjetonazor i različita područja interesa neminovno su oblikovani talijanskim korijenima i studijem na likovnim akademijama u Urbinu i Veneciji, kao i istarskom kulturom te lokalnom zajednicom u kojoj radi i djeluje. Nekoliko je godina predavao likovnu kulturu u talijanskoj Osnovno školi Giuseppina Martinuzzi u Puli, a danas se osim mnogih grafičkih tehnika u kojima se umjetnički izražava bavi i izradom scenografija za filmove.

Marini je za svoju najnoviju izložbu odabrao upravo Skandal Express, jedno od najdugovječnijih alternativnih okupljališta pulske kulturne scene što odražava njegovu težnju da svaku svoju umjetničku akciju pretvori u društveni happening na kojem će se posjetitelji osjećati gotovo kao članovi obitelji ili suučesnici u promjeni i buđenju koje Raoul zagovara. Izložba “Selo gori, a baba se češlja” obuhvaća grafike nastale u razdoblju od 2017. godine do danas te su kao svojevrsni site-specific odabrani upravo radovi manjeg formata kako bi se uklopili u negalerijski prostor Skandala Express. Umjetnik će na otvorenju izložbe tehnikom plošnog tiska uživo za posjetitelje tiskati radove. Izložba Raoula Marinija druga je po redu u novom izložbenom ciklusu koji će se periodično održavati u Skandal Expressu u želji da se osnaži lokalna kulturno-umjetnička scena.



Prikaži