Izložba: Skulpture i projekti

Radno vrijeme Gradske galerije Labin:

uto - pet 10:00 - 14:00
najavom na e-adresu galerija@uciliste-labin.hr

pet 22.03. 16:00 - 19:30
sub 06.04. 10:00-14:00

Gradska galerija Labin otvara svoja vrata 16. ožujka izložbom jednog od najvećih nacionalnih kipara Dušana Džamonje naziva Skulpture i projekti kojom započinje izložbeni program 25. obljetnice djelovanja ove galerijske ustanove Četvrt stoljeća Gradske galerije Labin. Otvorenje je zakazano u 19 sati uz stručno predstavljanje kustosa i autora izložbe Fedora Džamonje i Branka Franceschija. Glazbena jazz podloga Roberta Mikuljana (truba) i Saše Zorkića (gitara) pratit će ostatak večeri.

O IZLOŽBI

Hrvatska enciklopedija za Dušana Džamonju navodi: “sklon radikalnim tehničkim i formalnim eksperimentima, sjedinio je organski i neorganski svijet oblika i kiparskih materijala, tradicionalnih i novih, ostvarivši jedan od najzapaženijih kiparskih opusa hrvatskog i jugoslavenskoga visokoga modernizma.” Izložba Skulpture i projekti u koautorstvu Fedora Džamonje, umjetnikova sina, i Branka Franceschija, povjesničara umjetnosti i kustosa, premijerno je izložena 2018. godine u beogradskoj galeriji Arte te se upravo u prostoru labinske Gradske galerije prikazuje po prvi puta u Hrvatskoj. Izložba sintetizira jedno poglavlje Džamonjine karijere u kojem ostvaruje prijelaz iz skulpture u arhitekturu, ali i arhitektonska načela oblikovanja uvodi u skulpturu stvarajući rastvoren volumen geometriziranih formi. Skulpture, modeli i izvedeni arhitektonski projekti bit će prezentirani in situ i posredno fotografijama u autorstvu Fedora Džamonje. 

Kustos i koautor izložbe Branko Franceschi u predgovoru digitalnog kataloga izložbe piše: "Izložene skulpture, fotografije skulptura, modela i izvedene arhitekture koje je snimio umjetnikov sin i suradnik Fedor Džamonja, demonstriraju organički razvoj Džamonjinih skulpturalnih formi u područje arhitektonskog oblikovanja. Uvjerljivost i spontanost procesa u najvećoj je mjeri vidljiva po širokom zahvatu aplikacije skulpturalnih rješenja što obuhvaća projektirane funkcije građevina u rasponu od privatne vile, preko skladišnih i aerodromskih terminala, poslovnih zgrada i hotela do religijskog centra. Najbolji primjer transfera skulpturalne forme u arhitekturu je svakako 2001. projektiran, a 2015. godine otvoren Islamski religiozni i kulturni centar sa džamijom u Rijeci. Džamija, kao središnji i formom najmarkantniji dio kompleksa, izvedena je po skulpturama iz ALP serije kojima se Džamonja intenzivno bavio od sredine sedamdesetih do kraja osamdesetih godina. Riječ je o varijaciji prepoznatljivog Džamonjinog motiva fasetirane sfere, izvedene od guste mreže čavala spojenih glavama koji oblikuju i ujedno artikuliraju plašt kugle."

Popratni program održava se besplatnim stručnim vodstvima za građanstvo u terminima: 22.03. u 18:00 sati i 06.04. u 11:00 sati.

 

Prikaži