Izložba: Hrvati na ledenom moru

Otvoreno: 09:00 - 15:00, subotom 10:00 – 14:00, nedjeljom zatvoreno

Izložba „Hrvati na ledenom moru“ predstavlja svjetski poznatu austro-ugarsku znanstveno-istraživačku ekspediciju osvajanja Arktika iz 1872./1874. u kojoj je, od 24 člana posade, sudjelovalo 12 mornara s Jadrana kojima su vođe ekspedicije Weyprecht i Peyer nadjenuli zajedničko ime Quarneroli. Upravo je i namjera ove izložbe istaknuti hrvatske mornare iz Hvara, Brača, Plomina, Voloskog, Opatije, Lovrana, Bakra, Malog Lošinja, Rijeke, Cresa i Trsta te njihov doprinos tom istraživanju. Autori izložbe su Milorad Stanić i Miljenko Smokvina.

Najspektakularnije otkriće ove ekspedicije bio je do tada nepoznati otočni arhipelag kojeg čini 191 otok. Nazvali su ga „Zemlja Franje Josipa“, a na njemu od tada postoji i rt Fiume, ali i mnogi drugi nama poznati toponimi.

Postav izložbe čini 30 ilustracija koje opisuju cjelokupni događaj, maketa broda „Admiral Tegetthoff“ u mjerilu 1:40, rad maketara Željka Skomeršića iz Krka i još 30-ak izvornih i vrijednih eksponata.

U sklopu izložbe bit će predstavljeno i prošireno izdanje pretiska knjige iz 1893. godine, autora Petra Kuničića „Hrvati na ledenom moru 1872-1874“, koja je tiskana povodom 150. obljetnice prve austro-ugarske polarne ekspedicije.

U znanstvenom smislu ova ekspedicija je preteča istraživanja klimatskih promjena i utjecaja Arktika na ostatak planete Zemlje.

Prikaži