Šćorice

Festival Šćorice zamišljen je kao festival slobodne kreativnosti i sinergije sudionika i posjetitelja, koji čuva priče zavičaja. Priča se može ispričati kroz različite umjetnosti, ispričati, prikazati, čak i osjetiti, na sve moguće načine.

Za sve koji nisu upoznati s govorom Labinštine, „šćorice“ su kratke šaljive pripovijetke o kakvom povijesnom ili izmišljenom događaju ili osobi. To su usmene predaje o tradicijskim narodnim vjerovanjima koje se prenose s pokoljenja na pokoljenje na području istarskog pouotoka.

Festival je kulturnog karaktera i prvenstveno namijenjen djeci, a nudi sadržaj koji će svakog posjetitelja obogatiti novim saznanjima, podsjetiti na vrijednosti usmene predaje, istaknuti tradiciju i naglasiti važnosti poštivanja lokaliteta te istovremeno zabaviti raznim maštovitim i šaljivim zbivanjima. Jer, Istra je prepuna priča koje ne želimo zaboraviti!

Festival se održava u cijeloj starogradskoj jezgri Pićna, na trgovima i uličicama te pojedinim konobama unutar starogradske jezgre, dok će sadržaj koji se odnosi na ugostiteljsku ponudu biti na trgu odmah izvan starogradske jezgre, na samom ulazu u festival.

Na kulturno-umjetničkom festivalu "Šćorice" pričom i različitim prikazima objedinit će se razne umjetnosti i prikazat će se kulturne vrijednosti Pićna i ruralnog kraja središnje Istre. Bitnu ulogu u podržavanju smisla festivala imat će i poznata Pićanska legenda o Trnoplesarima kojom će trnoplesari predstavljati domaćine festivala, a detalji u obliku lješnjaka istaknut će dio iz legende prema kojoj su biskupe u Pićnu zvali biskupima od lješnjaka zbog mizernih primanja radi čega su se hranili samo lješnjacima.

Cijeli festivalski program je besplatan!

 

O eventu:

Festival pričanja priča

Lokacija:

  • Pićan

Datumi:

  • 27.07. - 28.07.24

Kontakt:

Prikaži