Putevima rudarske baštine

Okupljanje kod Spomen prostora rudaru od 9.30 do 10.00 sati. Početak šetnje u 10.00 sati.

Nastavlja se prema Trgu labinskih rudara, put prolazi pokraj kuća izrađenih za voditelje strojeva tzv. Kazakape, a zatim pokraj Kazarmona. Sve jednaki oblici zgrada u kojima su živjeli rudari, svjedoci prošlih vremena, oni koji su sa jamom svakodnevno živjeli. Urbanističko planiranje i arhitektonsko oblikovanje novog naselja povjereno je mladom, afirmiranom arhitektu Eugeniju Montuoriju, uvjerenom sljedbeniku moderne, funkcionalne i racionalne arhitekture.

Nastavlja se prema Pijacalu gdje ponosno stoji Šoht. Labinski šoht je obnovljen te je zasjao u novom ruhu. Put vodi dalje prema Starom gradu Labinu, naselje Vilete, od tal. Villete, u značenju manjih vila, te su zgrade izgrađene za rukovodno osoblje rudnika, pa stoga imaju veću udobnost. Od Vileta se penjemo prema Starom gradu Labinu i Narodnom muzeju te jedinstvenom modelu rudnika s informacijsko interpretacijskim centrom.

Kreće se s Crća - glavnog starogradskog trga sve do Gondolići, gdje i završava pješačka avantura. U prekrasnom ambijentu Floria Glamping Garden sve posjetitelje očekuje marenda.

 

Rok za prijavu: četvrtak, 25.4.2024., do 12:00 sati, ispunjavanjem upitnika na sljedećem linku forms.gle/4nP4Kbb9xxWAQH757.

»» Opširnije

O eventu:

Pješačka tura

Lokacija:

  • Labin

Datumi:

  • 27.04.24

Kontakt:

  • TZ Labin-Rabac
Prikaži