Remember Picelj. Remeber Knifer.

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Muzej Lapidarium predstavlja se izložbom iz fundusa kojom obilježava stotu godišnjicu rođenja Ivana Picelja i Julija Knifera. Stoga i naziv izložbe „Remember Picelj. Remeber Knifer.“, koja u osnovi govori o stvaranju muzejske zbirke (neo)konstruktivne umjetnosti, čije početke vežemo upravo za izložbe Ivana Picelja i Julija Knifera u Galerji Rigo.

Posebice je za galeriju i Novigrad bio vezan Ivan Picelj. Zajedno s prijateljem i umjetničkim suputnikom Getulijom Alvianijem, davao je smjernice izložbenim programima, koji su gotovo jednu dekadu bili posvećeni umjetnicima Novih tendencija, kao i njihovim sljedbenicima. Većina umjetnika, u duhu novotendecijaške prakse, donirala jedan ili više radova za galerijsku zbirku, koja je postepeno, s donacijama ili otkupima recentnih radova domaćih i inozemnih umjetnika koji se bave modifikacijama geometrijskih formi i istraživanjima perceptivnih i kognitivnih procesa, postala respektabilna zbirka koju vrijedi pokazati.

Izlažu Getulio Alviani, Ivan Picelj, Victor Vasarely, Jelena Perić, Jöel Stein, Jeffrey Steele, Janus Kapusta, Almir Mavigner, Nelio Sonego, Heiko Daxl, Duje Jurić, Ivana Franke, Vlatko Čerić, Đanino Božić, Rosmarie Lukasser, Maja Marković, Bosiljka Zirojević Lečić, Petra Pletikos, Stephanie De Vos, Jurgen Wolff, David Belas, Ivo Ringe, Heather Sheehan, Marlon Red, Beat Zoderer, Robin Davourie, Wolfgang Berndt, Shawn Stipling, Mélissa Franchini i Marčelo Brajnović.

Pored radova navedenih umjetnika izlažu se i gotovo nepoznate slike Julija Knifera iz Muzeja grada Pazina te izbor radova s izložbi 'Crno - bijelo u koloru. Julije Knifer: Kolaži' (2004.) i  'Ivan Picelj. Površine BW-C' (2006.). Također, izložbu prati dokumentarna građa i fotografije što prenose priču o  'sjećanju' na Piceljeve i Kniferove izložbe u Novigradu, ali i o njihovim drugim aspektima djelovanja i važnosti za povijest i sadašnjost Muzeja Lapidarium i njegove Zbirke Galerije Rigo. Kustosica izložbe je dr. sc. Jerica Ziherl.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske,Grada Novigrada-Cittanove i Turističke zajednice Novigrad-Cittanova.    


Program 18.05.

Popratna događanja na Međunarodni dan muzeja:
11:00 radionica „Crno bijeli kolaži“ sa članovima Centra za inkluziju i podršku u zajednici Buje,
12:30 vodstvo po depou Muzeja Lapidarium, za učenike 8. razreda OŠ Rivarela Novigrad,
18:00 radionica „Meandar“, voditelj britanski umjetnika Shawna Stiplinga,
19:00 otvorenje izložbe „Remember Picelj. Remember Knifer“
19:15 predavanje „Knifer i Motovun“ Marije Zidarić Pilat, ravnateljice Muzeja grada Pazina,
20:00 performans Shawna Stiplinga, britanskog umjetnika inspiriranog radovima Julija Knifera

 

Prikaži