Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom

Rovinjska regata tradicijskih barki s oglavnim i latinskim jedrom je manifestacija koja se od 2005. godine održava u prvoj polovici lipnja u rovinjskom akvatoriju. Cilj manifestacije od samog početka jest očuvanje znanja i umijeća jedrenja s oglavnim jedrom, ali i tehnika njegove izrade i posebno oslikavanja. Regata okuplja oko 40-tak brodica sa šireg Jadranskog područja, posebno sjeverne Italije, Slovenije i naše Istarske i Primorsko-Goranske županije. Njen popratni program na kreativan i umjetnički način slavi maritimnu kulturu i obilježava našu brodicu Batanu te uključuje razne aktivnosti za velike i male.

PROGRAM:

PETAK   12:00-17:00 Dolazak plovila te njihovih posada. Barke će se spuštati u more u predjelu između škvera i gata/mola sa kojeg polaze linijski brodovi za otoke Sv. Katarina i Sv. Andrija (prije bazena “Delfin”). Vezanje brodica na rivi (Veliki mol). 19:00 Pozdrav sudionicima i otvorenje manifestacije na Velikom molu. 19:30-21:30 Viràda in pignàta! Kulinarski doživljaj uz tradicionalni jedriličarski sadržaj. Svaka će udruga predstaviti na najoriginalniji kulinarski način svoj zavičaj i svoja kulinarska umijeća. Jela, koja će se na taj način pripremiti, biti će ponuđena posjetiteljima. 20:00-23:00 Zajednička večera i zabavni program s grupom “Viècia Ruveìgno”.     SUBOTA   10:00-12:00 Dječja radionica “Pecam sam!” - u suradnji s Sportskim ribolovnim klubom “Meduza” na Velikom molu. Oslikavanje malih oglavnih jedra. Izrada kartonske makete male batane. 11:00-12:00 Pozdrav Limene glazbe grada Rovinja-Rovigno za početak Regate (Veliki mol). 11:30-14:30 Regata. 20:30 Dodjela nagrada. 21:30 Koncert SAC-KUD-a “Marco Garbin” Comunità degli Italiani - Zajednice Talijana “Pino Budicin” Rovinj-Rovigno. Noćni defilé svih sudionika. Prezentacija plovila i posada.     NEDJELJA   10:00 Početak zajedničkog jedrenja ispred Velikog mola do Figarole.

O eventu:

18. Izdanje tradicionalne regate - Povodom 20. godišnjice usvajanja UNESCO Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine

Lokacija:

  • Rovinjski akvatorij / Rovinj-Rovigno

Datumi:

  • 07.06. - 09.06.24

Kontakt:

Stranica:

Prikaži