Ursulin vrt

Otvoreno: 19:00 – 22:00, nedjeljom zatvoreno  


Izložba Ulrike Lienbacher obuhvaća djela koja su nastala tijekom sudjelovanja autorice na umjetničkoj rezidenciji AiR Kuberton u jesen 2022. Umjetničku rezidenciju, od 2016. organiziraju Muzej Lapidarium i Ursula Krinzinger, stoga se i sam naziv izložbe „Ursulin vrt“ referira na zelenu površinu koja okružuje njezinu rezidenciju u istarskom selu Kubertonu.  

Izlaže se 55 fotografija, dopunjenih s nekoliko suptilnih crteža koji svojim bjelinama čine kontrapunkt fotografijama noćnih snimaka biljaka, kukaca ili tragova životinja zabilježenih analognom kamerom. Fotografije Ulrike Lienbacher čine kombinaciju dokumentarističkog bilježenja, promatranja i zapažanja istarskog krajolika, što se prožima s umjetničinim estetiziranim likovnim i konceptualnim obilježjima.


Ulrike Lienbacher rođena je 1963. godine u Oberndorfu / Salzburgu. Studirala je kiparstvo na Sveučilištu Mozarteum u Salzburgu. Izražava se kroz različite medije poput crtanja, objekta/instalacije, fotografije i videa. Polazište njezinog umjetničkog istraživanja, pogotovo u njezinim crtežima, jest ljudsko tijelo. Prvenstveno je zainteresirana za napetost između društvenog discipliniranja tijela usmjerenog prema izvedbi, učinkovitosti i savršenstvu i mogućnosti oslobađanja iz tog korzeta. Živi u Beču i Salzburgu. Njezini su radovi izlagani na brojnim izložbama u brojnim umjetničkim institucijama kao što su: Albertina u Beču, Brooklyn Museum u New Yorku, Kunsthalle Wien u Beču, MAK – Museum für Angewandte Kunst u Beču, Salzburger Kunstverein u Salzburgu, MARTA Herford u Herfordu, Musée d'art moderne et contemporain u St. Étienne, Foto museum Winterthur u Winterhuru, MOCAK – Museum of Contemporary Art u Krakovu, Galerie Krinzinger u Beču.    

Izložba je ostvarena uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije – Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost, Grada Novigrada-Cittanove i Turističke zajednice Novigrad-Cittanova.

 

Prikaži