Timovi i igrači

Prvo poglavlje: Ivan Lendl & Pat Cash

Kapetani timova, Ivan Lendl i Pat Cash, poznate svjetske teniske ikone, govore o ovom novom i vrlo zanimljivom iskustvu turnira Legends Team Cup - ATP Champions Tour!

Kako biste opisali koncept turnira Legends Team Cup - ATP Champions Tour?
IVAN LENDL: Koncept je fantastičan - posjetitelji uživaju gledajući legendarne igrače koji ih vraćaju u prošle dane velikih teniskih dvoboja. Iako zbog spremnosti i brzine igrača razina igre nije ista kao nekada, no svi su oni veliki talenti i uvijek željni pobjede tako da sve to ovakav turnir čini nadasve uzbudljivim događanjem.

PAT CASH: Publika je pratila ove naše svjetske tenisače na televiziji posljednjih 20 godina, a Legends Team Cup - ATP Champions Tour nudi povratak na scenu ovih teniskih velikana. Timski koncept je vrlo zanimljiv i svi igrači žele pobjedu u svakom meču jer u sebi nose natjecateljski duh još od malih nogu.

Zašto ste odlučili sudjelovati i postati kapetan serije ekipnih natjecanja u tenisu?
IVAN LENDL: Sviđa mi se koncept, a lokacije za igranje tenisa su uistinu spektakularne - poput zadivljujućeg Amfiteatra u Puli - tako da se radujem novom iskustvu za koje sam uvjeren da će biti posebno.

PAT CASH: Da, apsolutno, igrat ćemo teniske mečeve na nekoliko fantastičnih lokacija, no mene najviše motivira pobijediti Ivana Lendla!

Jeste li razradili strategiju?
IVAN LENDL: Naravno! Na primjer, Pat se složio da ja imam prednost pri odabiru članova tima jer sam stariji! Već sam kontaktirao sve igrače kako bih provjerio koliko redovito treniraju tenis i četvoricu onih koji su imali najviše odrađenih sati treninga pozvao sam u tim.

Kakav je bio vaš odnos prema Patu/Ivanu tijekom aktivne teniske karijere?
PAT CASH: Ivan je bio netko u koga sam se ugledao, novi teniski broj jedan u svijetu u vrijeme kada sam ja započinjao profesionalno igrati tenis, i moj je cilj bio dostići njegovu razinu igre. Odigrali smo brojne kvalitetne i zahtjevne mečeve koji su po rezultatima bili vrlo tijesni, a danas se radujemo našem ponovnom susretu na teniskom terenu.

IVAN LENDL: Ukoliko me pamćenje dobro služi, Pata sam prvi puta upoznao u White Cityu gdje smo igrali meč s Charliem Fancuttom. Oduvijek smo se dobro slagali i obojica smo bili izuzetno borbeni, naravno, uz veliko uzajamno poštovanje.

Po vašem mišljenju, što je najviše doprinijelo vašem uspjehu?
IVAN LENDL: Smatram da je najvažniji bio kvalitetan i ciljani trening, neovisno o tome govorimo li o treneru ili igraču, riječ „ciljani“ je ključ svega jer, bez obzira koliko mukotrpno trenirali, to ne znači nužno da ćete biti i uspješni, morate imate svrhu za uloženi rad i trud.

PAT CASH: Slažem se s Ivanom, kvalitetna analiza i ciljani zahtjevan trening sa svrhom je imperativ, ali Ivan je bio i nevjerojatno fizički pripremljen, tehnički potkovan i mentalno jak te je bio iznimno privilegiran imajući sve te karakteristike šampiona. Ja sam imao određene slabosti, ali sam ih nastojao nadoknaditi mentalnom i fizičkom snagom. Općenito, isključivo uz pravi stav možete daleko dogurati.

Ukoliko pogledamo unatrag na vašu profesionalnu karijeru, postoji li određeni trenutak na kojeg ste najponosniji i što je po vašem mišljenju najviše obilježilo to razdoblje?
PAT CASH: Osvajanje Wimbledona 1987. godine zasigurno je najveći rezultat u mojoj teniskoj karijeri, uz jednako važno osvajanje Davis Cupa.

IVAN LENDL: Za mene je iznenađujući trenutak bio osvajanje Davis Cupa pobjedom nad Argentinom 1980. godine jer se dogodilo neočekivano. No, teško bi bilo odabrati natjecanje koje bi istaknuo iznad ostalih, vjerujem da je svaki "prvi put" uistinu sasvim poseban doživljaj.


Predstavljamo legende tenisa

Tommy Robredo

David Ferrer

Pat Cash

Ivan Lendl

Radek Stepanek

Tommy Haas

Tomas Berdych

Lleyton Hewitt

Prikaži