Marčana Snorkeling

Krnički porat

Krnički porat ili Krnička luka morska je uvala podno Krnice, duboko uvučena u kopno i dobro zaštićena od juga i bure. Nekoć je tu bila postaja austrougarskih žandara, a kasnije i talijanske finance, u doba Kraljevine Italije, jer su ovdje pristajali trgovački brodovi iz cijelog sjevernog Jadrana u potrazi za sigurnim utočištem i razmjenjujući robu i ulov.  

Danas je Krnički porat dom ribaricama i brodicama, a dodatnu posebnost daju joj prekrasne plaže smještene na njezinoj sjevernoj obali do kojih dolazite kratkom šetnjom od tek nekoliko minuta po bijelom putu. Na kraju puta nalazi se nekoliko kućica i malo žalo s oblucima, klupicama i hladovinom za one koji prvi stignu.

Lokacija za snorkeling Krnički porat proteže se od malog žala, preko prve, do druge plaže. Dno u plitkom posuto je malim kamenčićima, dok je u dubljim dijelovima mora prekriveno većim kamenjem raznih oblika koji poput slapa padaju na pješčano dno zaljeva. Na plitkim dijelovima, osobito kod malog žala, mogu se vidjeti veće kamene gromade među kojima se skrivaju jata sitnih ribica. Valja biti oprezan ako ne nosite peraje jer ima ježinaca.

Istražujući dno u plitkim dijelovima, uzduž obalne linije, primijetit ćete stjenovite brazde obrasle smeđim algama poput malih šumica sa stabalcima i grančicama koje se njišu s valovima. One su znak zdravog i čistog mora te odličan zaklon raznim vrstama babica.

Pažljivim promatranjem stijena primijetit ćete male, pravilne rupice. Njih su izdubili prstaci, strogo zaštićen jadranski školjkaš. Niski zidići ukrašeni su raznim vrstama vlasulja i spužvi oko kojih se uvijek skupljaju pužići.

Ispod svakog kamena možete pronaći zanimljivu faunu malih rakova i zmijača koji užurbano jure u potrazi za skloništem jer omiljena su hrana mnogih riba.

Na prijelazu kamenja prema pješčanom dnu možete pronaći razne žive školjke kao što su kamenice, brbavice i jakobske kapice koje znaju i plivati, osobito ako ih preplašite. Na ovako mješovitom dnu posutom kamenjem i obraslom algama možete pronaći male listove i sipe jer im je ovakvo dno idealno za skrivanje, puževe golaće, razne zvjezdače, zlatne moruzgve te raka samca koji živi u simbiozi s moruzgovom koju nosi na leđima.

Kamenje je na kosini prema dnu prošarano žutim sumporačama, tamno zelenim spužvama i sitnim, bijelim grmićima algi koje su dom pirkama, kanjcima i lumbraku. Ispod druge plaže, na 4 metra dubine nalazi se mala, ali dobro očuvana kolonija busenastih koralja svijetlo smeđe boje, okruglih i ovalnih oblika.

Morsko dno ove uvale pamti i neka davna vremena pa na njemu možete pronaći i pokoji uteg za vagu možda korišten u razmjeni robe s trgovačkih brodova, čak i metak, ali i bocu (možda ruma?) bačenu s nekog gusarskog broda. Tu su i stari brodski konopi okamenjeni od zaborava, djelići rimskih amfora i tko zna kojeg blaga još tu ima za otkriti jer tijekom povijesti ova je uvala bila izlaz Krnice i okolnih sela na more i veza s ostatkom svijeta.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Krnički porat

Pravila ponašanja

Savjeti i informacije
Prikaži