Medulin Snorkeling

Fraškerić

Ronilačka lokacija

Fraškerić je otočić u sjevernom arhipelagu medulinskih otoka, smješten na području Banjola, a južno od Pule. Ovaj arhipelag čine tek dva otočića, Frašker i Fraškerić, međusobno povezana malim podmorskim prijevojem. Ronilačka lokacija nalazi se na zapadnom dijelu otoka Fraškerić i jedna je od najljepših pozicija za ronjenje na zapadnoj obali Istre.

Najbliže kopno Fraškeriću je banjolski kamp Indie, no osim iz Banjola, do otočića se može doploviti i s pulske strane, s poluotoka Verudela.

Krase ju četiri tunela koji su zapravo vrlo interesantne podmorske, prohodne špilje obasjane sunčevom svjetlošću s krovnih otvora. Pozicija je označena fiksnom ronilačkom bovom za koju se privezuju ronilački brodovi. Ronioci ovu poziciju od milja nazivaju „4 tunela“ jer je prava rijetkost na jednom lokalitetu imati tako zanimljivu geomorfološku kompoziciju.


Zanimljivosti podmorja
Prvi tunel krije mali bazen s krovnim otvorom iz kojeg se može i izaći na otok. Preostale tri špilje su dublje i znatno duže, te ih razgledavaju samo ronioci s bocama.

Druga špilja ima širok tunel koji je osobito privlačan zbog velikog krovnog otvora kroz kojeg prodiru sunčeve zrake i unose svijetlo u gotovo cijelom prolazu. Kroz ovaj otvor može se izaći na kopno.
Obje špilje imaju široke ulaze i kamenito dno.

Jugozapadna kamenita padina otoka, pri odličnoj vidljivosti, otkriva osobiti pogled na pješčano dno na dubini od 26 metara iz kojeg izranja ovaj otočić. Na zapadnoj punti otoka, na dubini od 24 metara nalaze se dvije velike kamene gromade odvojene uskim prolazom, kojeg nastanjuju jastozi, dok se u špiljama pod kamenjem znaju skrivati kirnje i ugori. Prolazi i sjenoviti dijelovi kamenja obrasli su spužvama raznih boja, a poseban su narančasti ukras grbave aksinele nalik dugim prstima.

Prateći padine otočića na sjevernoj strani dolazimo do preostale dvije špilje koje imaju i krovne izlaze i stražnja vrata, ponekad preuska za ronioce s dodatnom opremom. Obje špilje imaju sitni šljunak na dnu pomiješan s pijeskom te je važno da ronioci održe neutralnu plovnost kako se ne bi zamutila vidljivost prejakim zamasima peraja.

U svim špiljama prolazi su dovoljno široki, no preporuka je da idu jedan po jedan ronilac kako ne bi oštetili nježne spužvaste organizme i mahovnjake koji daju šarolikost ovim skrovitim prolazima. Obje špilje su na istom kamenom platou kojeg s bočne strane krase zidovi, jedan dublji i gornji plići prepuni života i boja. U ovim špiljama moguće je sresti drhtulju, škarpine, listove, romba i razne vrste rakova.

Dodatan šarm ovoj lokaciji čini olupina jedne nesretne ribarice koja je razasuta po sjevernom platou. No, to nije jedina tajna ovog otočića. Rijetko razmišljamo o ovim špiljama-tunelima kao mogućim staništima pračovjeka koji je živio u njima i pronašao sigurno sklonište u davnoj prapovijesti.
Danas su špilje i zidovi Fraškerića dom mnogim životnim zajednicama kao i obavezno skrovište plovama šparića, crneja, orada, baraja i lutajućim plovama sitne plave ribe.


Sigurnost na prvom mjestu
Sve špilje mogu biti poligon za trening za profesionalne apneaše, ali uz sigurnosnu pratnju zbog zahtjevnosti urona. Druga špilja s najširim tunelom skriva jednu bočnu, slijepu špilju s muljevitim dnom. Nemojte u nju zalaziti koliko god radoznali bili jer je preuska, zavojita i mračna. U takvim uvjetima dovoljan je jedan krivi zamah peraje da se fini mulj s dna podigne i zastre svjetlost podvodne lampe.
Ova morska špilja spada u stanišni tip preplavljene ili djelomično preplavljene morske špilje i dio je ekološke mreže Natura 2000 radi njezinog očuvanja.
Obavezna je upotreba podvodne lampe, a najljepši zaron je uz voditelja ronjenja.


Briga o moru
Za ljubitelje snorkelinga važno je znati da na plitkim platoima, uz sjeverni rub otočića i oko ronilačke bove možete pronaći morske konjiće. No, valja biti oprezan jer u blizini je plovni put te brodice znaju projuriti u blizini otočića unatoč pravilima i uzancama dobrog ponašanja na moru.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Fraškerić

Pravila ponašanja

Savjeti i informacije
Prikaži