Medulin Snorkeling

Mala Kolombarica

Mala Kolombarica nalazi se na južnoj strani značajnog krajobraza Donji Kamenjak i medulinski arhipelag, odmah ispod Safari bara. Ime je dobila po golubovima koji se znaju gnijezditi po njezinim stijenama, ali poznatija je po tome što sredozemna medvjedica ponekad dopliva na njezino malo žalo koje povremeno postaje njezino skromno odmaralište. Ova morska špilja spada u poseban stanišni tip preplavljene ili dijelom preplavljene morske špilje i dio je ekološke mreže Europske unije Natura 2000 koja okuplja područja važna za zaštitu ugroženih vrsta.

Ova je snorkeling lokacija jednostavna za istražiti jer je dovoljno pratiti njezinu obalnu liniju u smjeru juga. Dno je posuto kamenjem raznih veličina, šljunkom i pijeskom. Upravo zbog toga, za ljetnih mjeseci more se boji svim nijansama tirkiza.


Zanimljivosti podmorja
Mala Kolombarica je visoka, otvorena špilja s malenim žalom koji pruža svježinu i odmor svima.
Nadomak špilje nalazi se usjek kojeg zovu i kanjon za skakanje, no to je zabluda jer dno je duboko tek 2 metra. Jedina dublja točka je uz sjeverni zid usjeka i iznosi 4 metra dubine, no za nju znaju samo lokalni, vrsni skakači. Nemojte ni u kom slučaju pokušavati skakati sa stijena jer je to vrlo opasno, već se posvetite istraživanju ove naše prekrasne snorkeling lokacije.

Ova lokacija ima jednu skrivenu špilju u koju je lako zaroniti, ali samo za mirnog mora. Špilju ćete lako prepoznati jer se ispred nje nalazi malena hrid koja viri iz mora kao znak. Špilja ima dva malena krovna otvora, tako da jednom kad preronite ulazni prostor je obasjan laganim sunčevim svijetlom i možete izroniti pod krovnim otvorom. Kada se nađete unutra primijetit ćete da se prostor dijeli na dvije male, niske kupole, obje s krovnim otvorima.

Velika je vjerojatnost da je u prapovijesti ova špilja bila nečiji skromni i dobro zaštićeni dom. Tijekom srednjeg vijeka gusarstvo je bila uobičajena pojava na Jadranu, te arhivska vrela spominju razne gusarske pljačke oko istarske obale. Stoga, možemo samo zamišljati gdje su gusari skrivali oteto blago, a moguće i u ovoj skrovitoj špilji.

Na ovoj lokaciji možete istražiti kamenito dno koje vrvi životom i bojama, a njezini stanovnici su trlja, knez, pirka, crnej, pic, špar, te razni rakovi od kojih je najpoznatija premanturska rakovica. Kako je Rt Kamenjak najistureniji rt Istre uronjen je u vode sjevernog Jadrana i usputna je stanica raznim ribama lutalicama koje možete susresti u plitkim vodama kao što su plove iglica, sitne plave ribe, cipla, ali i romba, drhtulja, listova i onima koji se vole kamuflirati kao što je hobotnica, obični ježinac i dubinski jež.

Na dubini od 7 metara, pred Malom Kolombaricom počinje pješčano dno na kojem raste morska cvjetnica jedan od najznačajnijih ekosustava Sredozemlja. U njezinim se livadama skrivaju plemenite periske (Pinna Nobilis), endem Sredozemnog mora, trenutno najugroženiji školjkaš na svijetu. Ovdje raste i jadranski klobučić za kojeg kažu da je znak izrazite čistoće mora.


Važne napomene za vašu sigurnost
Kada je more valovito nemojte ulaziti u špilju jer tada možete sami sebe ozlijediti zbog valova koji vas zanose pri ulasku u špilju.
Obavezno ronite s maskom pri ulasku u špilju.
Oprezno dodirujte stjenke špilje kako ne bi oštetili nježne alge i spužve kojima je ova špilja stalno obitavalište.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Mala Kolombarica

Pravila ponašanja

Savjeti i informacije
Prikaži