Medulin Snorkeling

Velika Kolombarica

Najjužnija točka istarskog poluotoka je Rt Kamenjak, a najjužnija uvala Rta Kamenjak je Velika Kolombarica. Najjužniji poluotok Istre uronjen je u otvorene vode sjevernog Jadrana i graniči s dubljim vodama pa  morske struje osiguravaju stalni dotok svježeg mora.  

Velika Kolombarica je plitka lokacija, s prosječnom dubinom od 5 metara i vrlo je zanimljiva i za ronioce s bocama i za doživljaj snorkelinga. Dno je kamenito i pomiješano s pijeskom. Veliko kamenje razasuto je po cijeloj lokaciji koja krije nekoliko iznenađenja.  

Pravi dragulj skriva se ispod visokih klisura, odmah pored velike hridi koja impozantno stoji u dnu uvale. Pažljivim promatranjem kamenih zidova možete zamijetiti veliki, gotovo srcoliki otvor, u koji s vremena na vrijeme dolijeću golubice koje tamo svijaju svoja gnijezda po kojima je ova najveća špilja  na Kamenjaku i dobila ime. U špilju se može ući i plivajući, a sunčeva svijetlost daje cijeloj špilji posebnu plavičastu boju.

Ronilački brodovi sidre se na fiksnoj ronilačkoj bovi, a za ljubitelje snorkelinga jedan od jednostavnijih ulaza u more je s lijeve strane, gledajući u visoku klisuru, na najnižoj točki obale. Najzanimljiviji dio za istraživanje je oko hridi koja izranja iz mora poput otoka prema otvorenom moru. Hrid je okružena velikim gromadama kamenja, mjestimice visokim i do 6 metara. Ove kamene gromade počinju na dubini od 8 metara, sežući mjestimice do 1-2 metra dubine. Najveći kamen skriva tajni prolaz obrastao žutim žarnjacima koji izgledaju poput cvijeća. Sjenoviti ulazi u šilje najčešće su obrasli ovim prekrasnim žutim i narančastim ukrasima.

Ispod velikog kamenja zapazit ćete zvijezdače i zmijače raznih veličina. Primijetite li nakupinu malog kamenja oko rupe u stijeni, velika je vjerojatnost da se u njoj skriva hobotnica.

Špilja Velika Kolombarica ima jedan krovni otvor i dva ulaza, od kojih je jedan velik i prostran, dok je drugi ulaz uži, taman dovoljan za prolaz jednog ronioca. Špilja ima visoki strop i prostrana je. Dno je kamenito, a mjestimice pokriveno sitnim oblucima. Unutar špilje rastu spužve i alge raznih boja. Pod vodom se špilja račva u dva kraka. Lijevi odvojak je zapravo dugačka slijepa špilja s muljevitim dnom u kojem se skrivaju velika jata riblje mlađi i plova ušata, baraja izmiješanih s kavalama i sitnom ribom.  

U ovom obilju faune nije rijetkost vidjeti ugora u slobodnom plivanju, jednako kao i gnjurca u lovu. U svakom procjepu ili ispod veće stijene skrivaju se ugori, razne kozice i rakovi koji šeću po stjenkama i podvodnom plafonu špilje. Pri izlasku kroz mali prolaz iz špilje primijetit ćete da je kanal koji dijeli veliku hrid od klisure zatrpan kamenjem. Ovaj je prolaz za visoke plime moguće preplivati uvlačenjem između stijena. Na Jadranu su gusari poduzimali oružane pljačke već u ilirsko doba boreći se protiv Rimljana, osobito u 3. stoljeću prije Krista, a jačanjem mletačke pomorske trgovine usporedo je jačala i aktivnost hrvatskih gusara. U povijesnim arhivima zabilježeno je da su ulcinjski gusari redovito svojim jedrenjacima stizali i do Istre. S obzirom na to da je razina Jadranskog mora tada bila niža i do dva metra, možemo samo zamisliti tko je sve skrivao svoje čamce i blago u Velikoj Kolumbarici…

Ukoliko nastavite istraživati teren i slijedite obalnu liniju doći ćete do još jedne špilje u kojoj postoji bazen sa zrakom i jedan produženi krak špilje koji završava malim tunelom u kojem se uglavnom skriva ugor. Dno je posuto oblucima, a stjenke špilje okruglim udubinama. Nastavite li dalje naići ćete na još dvije slijepe špilje s pješčanim dnom i povišenim ulazom i nekoliko malih kamenih krovova. Cijela lokacija ostavlja dojam veće prostornosti radi pješčanog dna, ravnih zidova i velikih kamenih gromada. 

Osobito su slikovite crvene i zelene alge te žute sumporače i neobični kameni oblici. Na ovoj lokaciji možete vidjeti rijetke puževe golaće, kvrgave volke, zupke te školjke lepeze i rumenke. Budući da se ova lokacija nalazi uronjena u otvoreno more moguće je vidjeti morskog goluba ili pak kokota kako šeće pješčanim dnom.

 

Važne napomene

Kada je more valovito nemojte izlaziti iz špilje kroz mali prolaz jer veći valovi mogu snažno kotrljati do dubine od 4 metra.  

Mali tunel u velikoj kamenoj gromadi ispred hridi koja viri iz vode nije namijenjen za ronioce s puno opreme jer bi mogli oštetiti nježne žarnjake koji nastanjuju stjenke tunela.

Velika Kolombarica je vrhunska lokacija za ljubitelje snorkelinga, ali važno je da sami procjenite vlastitu kondiciju i mogućnosti držanja daha. Valja biti oprezan i razuman u procjeni vlastite sposobnosti. Najlakši način jest da u više navrata zaronite na ulaz ili izlaz i promatrate daljinu koju namjeravate preroniti. Na taj način sami baždarite svoje mogućnosti. Kraći izron rezultirao bi udaranjem glave u strop špilje koji je neravan i obrastao raznim algama i spužvama.

Imajte na umu da je Rt Kamenjak područje zaštićene prirode u netaknutom obliku. Budite oprezni u svojim istraživanjima i na snorkeling odlazite u pratnji. Iako je mjesto Premantura naizgled nadohvat ruke, Velika Kolombarica udaljena je od mjesta i ulaza u Park prirode Kamenjak više od 3,5 kilometra. Park prirode Kamenjak premrežen je bijelim, kvrgavim makadamskim putevima koji iziskuju vrlo sporu i opreznu vožnju.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Velika Kolombarica

Pravila ponašanja

Savjeti i informacije
Prikaži