Pula Snorkeling

Havajsko

Popularna pulska Havajska plaža nalazi se na poluotoku Verudela, tik podno hotela Park Plaza Arena. Pravo ime jedne od najslikanijih istarskih uvala je Procipina, no zbog predivnog šljunčanog žala uokvirenog visokim stijenama, na kojima se za vrijeme jakog juga podižu visoki valovi, dobila je naziv Havajsko.  

Ponad Havajske plaže prolazi šetnica s koje, za mirnoga mora, možete uživati u cijeloj paleti plave boje. Na plažu se silazi stepenicama ili stjenovitim puteljcima na bočnim stranama. Ova snorkeling lokacija ide prema zapadu, u smjeru Svete stijene, do obližnjeg Kanjona.  

Itinerar prati stjenovitu obalu koja skriva prelijepu podvodnu šetnicu koja se stepeničasto spušta prema dubini. Šljunak plaže poput slapa pada u uvalu, no čim zaplivate prema bočnoj stijeni s desne strane, gledano prema moru, nailazite na ravni zid koji zavija u potonuli rt.  

Stijenje je prošarano malim procjepima u kojima se skrivaju šarolike špilje bogato obrasle raznim vrstama spužvi, zelenim, smeđim i crvenim algama te ježincima. Počevši od dubine od 4 metra gotovo ispod svakog kamenog krova nalaze se mali koraljni grebeni sačinjeni od stabličastih mahovnjaka nalik koraljima koje popularno nazivaju „lažni koralji“.

Snorkeling lokacija Havajsko zapad obiluje bogatim i očuvanim vrtovima lažnih koralja u svim nijansama narančaste, roze i crvene boje, koji su oblikovali prave koraljne šumarke na sjenovitim dijelovima podno stijena i kamenja. Upravo su zato omiljeni dom malim morskim puževima golaćima (Nudibranchi), najšarenijim stvorenjima Jadrana. Ovi harlekini podmorja „nose“ neobične kombinacije boja kojima se možete diviti tek detaljnim promatranjem izbliza. Naime, ovi su puževi golaći vrlo mali, veličine od jednog do pet centimetara, i jako su osjetljivi na dodir zbog nježne strukture tijela koja nalikuje ludoj frizuri oblikovanoj gelom.

Plivajući uza sam rub obale, naići ćete na stijenu čiji vršak viri iz mora. Ovdje se, za one radoznalije, na dubini od 6 metara, ispod izduženog krova, krije još jedan predivan vrt lažnih koralja.

Najveće iznenađenje na ovoj lokaciji jest podvodni tunel koji se nalazi dvadesetak metara dalje, na dubini od 2 do 3 metra. U najužem dijelu lako se preroni s maskom i perajama. Izlaskom iz tunela primijetit ćete ravne zidove koji padaju na dubinu od 7 metara, a ispod kojih se nalazi izdužena špilja s raznovrsnim algama i spužvama. U ovim uskim špiljama u obliku horizontalnih procjepa moguće je pronaći ugore, škarpine i škarpoće.

Na ovakvim platoima razasute su školjke i puževi, a jedna od najljepših je školjka Petrovo uho. Na Havjakom se mogu pronaći i puž zupka glatke kućice, zaštićena vrsta istarskog podmorja. S obzirom na vrlo razvedenu obalu, u skrovitim udubinama moguće je sresti brancine, orade, jata piceva, baraje, knezove, pirke, crneje i očade.

Snorkeling itinerar vodi do Kanjona, dubokog usjeka koji skriva tajnu plažu između visokih stijena. Ova pulska lokacija za snorkeling melem je za oči kako zbog vanjskih, visokih klisura koje možete vidjeti u svakom trenu plivanja duž obalne linije, tako i zbog podvodnih zidova koji sežu u veću dubinu.  

Za lijepog vremena moguće je vidjeti dno i na 20-ak metara što je posebno lijep prizor zbog strmih padina stepenastog dna.  

 

Važne napomene

Havajsko je snorkeling lokacija jednako zanimljiva ako idete najplićom stazom kao i onom nešto dubljom. Izbor staze ovisi o vašoj tjelesnoj kondiciji u ronjenju na dah!

Želite li istražiti što se nalazi ispod kamenih krovova, neophodno je roniti perajama zbog ugodnijeg zarona. Bilo bi poželjno sa sobom ponijeti i podvodnu lampu jer već na 5 metara dubine nestaje spektar crvene boje što je temeljna boja naših lažnih koralja.  

 

Istraživanje podvodnog tunela

Za preron tunela koliko god bio plitak potrebna je dobra osobna procjena. Zaronite na ulazu i dobro pogledajte udaljenost koju je potrebno proći. Kada djeca žele preroniti ovaj tunel, zaronite s njima na ulazu kako bi i oni sami mogli procijeniti udaljenost i spremnost.  

 

Čuvajmo Jadransko more

Nikako nemojte otkidati grančice crvenih mahovnjaka kao uspomenu na Havajsku plažu jer ova lokacija ne bi bila tako zanimljiva bez njih. Naše je more tu bilo prije nas i bit će i poslije nas, no blago koje skriva želimo podijeliti sa svima. Najljepše sjećanje je ono koje nosite sa sobom kući u vašem pamćenju ili fotografiji.

Zaronite s nama - vodimo vas u plavetnilo Jadrana, njegove očaravajuće boje i oblike,
u fantastičan biljni i životinjski svijet - u svijet snorkelinga!

Havajsko

Pravila ponašanja

Savjeti i informacije
Prikaži